ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пубертет и термоядрен синтез: истории на ученици, които са монтирали реактори вкъщи

05.12.2020

Докато връстниците им изграждаха замъци „лего”, те изграждаха ядрени реактори.
Нашият кореспондент събра историите на ученици, които направиха атомни инсталации със собствените си ръце за което някои получиха огромна глоба, а други световната слава.

 

 

 

Радиоактивният бойскаут

Дейвид Хан от Детройт, известен още като „Радиоактивен бойскаут“, се интересува от химия като дете. Мечтаеше да събере всички елементи на периодичната таблица и да получи скаутска значка.
Някои образци той събираше в плевнята си: америций – от детектори за дим, радий – от часовници с луминисцентни стрелки и от луминисцентна боя, торий – от туристически фенери и др. В колекцията имаше дори берилий – той бе откраднат за Дейвид от химическа лаборатория от приятел …

Хан учи ядрена физика задочно. Той се свърза с представители на американското ядрено общество, Министерство на енергетиката, Комисията за ядрено регулиране, Westinghouse. Представяйки се или като учен, или като учител по физика, той разбра подробностите за работата на ядрения реактор. Въпреки граматическите грешки, респондентите на Дейвид не подозираха, че нещо не е наред и отговаряха с удоволствие.

На 17-годишна възраст Хан решава да сглоби реактора в своя навес. Смесил е радий и америций, увил го е във фолио – това беше като активна зона. Тя беше покрита с кубчета ториева пепел и уран на прах, също увити във фолио.
Домашният реактор никога не е достигнал критично състояние, но се е превърнал в мощен източник на неутронно лъчение: фонът в навеса е бил 1000 пъти по-висок от нормата. Дейвид бил изплашен от показанията на брояча на Гайгер, бързо спрял експеримента и отишъл в гората през нощта, за да погребе доказателствата.

Но някой забелязал бъдещия физик, и докладвал на полицията. Когато се появиха подробности, се включиха ФБР и Комисията за ядрено регулиране.
Съдържанието на „лабораторията“ на Хан бе изпратено в съоръжението за съхранение на средноактивни РАО. Родителите на младежа са глобени с 60 хиляди долара.

Известно е, че Дейвид е ходил в колеж, служил е в армията. През 2007 г. той бе демобилизиран, но скоро е арестуван за кражба на детектори за дим – очевидно той отново е търсил америций за експерименти.

Хан даде последното си интервю през 2014 г. пред Daily Mail. Той каза, че разработва лампа, която да свети 100 години: „Искам да оставя някаква следа след себе си. Направих малко раздвижване, но все още не съм измислил нищо разумно“.

Две години по-късно неуспелият физик умира, той е само на 39 години.

Признатият гении

Тейлър Уилсън беше неспокойно дете: на 10-годишна възраст той направи „атомна експлозия“ – покани цялото семейство в задния двор, сложи на камък бутилка, пълна със смес от захар и калиев нитрат, и я запали.
Експлозия – и облак като гъба надвисна над къщите, предизвиквайки паника в цялата област.

На 12-годишна възраст Тейлър казал на баща си, че иска да построи термоядрен реактор в гаража.
Баща му бил ужасен, но за щастие по това време младият гений вече става известен в интернет и Университетът на Невада в Рено поканил Тейлър да продължи експериментите в стените на лабораторията.

През 2008 г. 14-годишният талант сглобил фузор, устройство за симулиране на ядрен синтез.
Fuser се състои от две метални мрежи във вакуумна камера. Горивото в такъв реактор се йонизира от напрежението между решетките. Положително заредените йони се ускоряват, сблъскват се в центъра на камерата и между тях протича реакция на термоядрен синтез.

През 2011 г. Тейлър спечели Международния конкурс за наука и инженерство (International Science and Engineering Fair (ISEF), организиран от компанията Intel.
Младежът представи оригинален и евтин детектор, който може да открива ядрени вещества. През 2012 г. Тейлър стана собственик на престижната стипендия Thiel в размер на $100 хиляди, тя се дава за изпълнение на научни проекти.

През 2013 г. на конференция на TED Уилсън изнесе презентация за проект за 50 MW компактен реактор на разтопени соли с презареждане на горивото на всеки 30 години.

През последните години нищо не се чува за Тейлър – може би е преминал на секретна работа?

Млади и още по-млади

Джаксън Осуалт е роден през 2005 г. в Мемфис, Тенеси в семейството на Крис и Дженифър Осуалт.
В момента Джаксън посещава университетското училище в Мемфис.

 

 

През февруари 2018 г. Джаксън беше признат за първото дете, което изгради и експлоатира реактор за ядрен синтез на 12-годишна възраст, замествайки Тейлър Уилсън като най-младия „фузионер“.

Детето-чудо го е построило за две години в лаборатория, която сам е оборудвал в игралната си стая. „Беше много трудно“, казва Джаксън Осуалт. „Най-дълго, около шест месеца, се занимавах с херметичната изолация.“

В интервю майката на Джаксън казва, че е контролирала изцяло процеса. Сам купих всеки детайл за фузора в eBay.
Синът й обяснявал всичко подробно, преди да премине към следващия етап от работата по реактора.

Сега той се стреми да създаде организация, която да финансира проектите на деца като него. В местно издание за новини Освалт заявява:
Ще продължа да се занимавам с ядрено инженерство и проекти, подобни на термоядрения реактор. Следващата ми стъпка, надявам се, е да създам организация, която да финансира деца, които искат да изследват науката, но нямат същите възможности да получат пари от родителите си, за да правят свои собствени проекти …, за да могат децата, които искат да го правят.

Примерът на Тейлър Уилсън вдъхновява и британския гимназист Джейми Едуардс. Той също иска да построи термоядрен реактор. Кандидатства в няколко университета, но не намира подкрепа. Родното  училище му помога.
„Бях зашеметен и, трябва да си призная, се изнервих, когато Джейми излезе с идеята си, но той ме убеди, че училището няма да се взриви“, спомня си главният учител Джим Хуриган.

Изграждането на реактора отнема пет месеца и струва на училището около 4000 долара.
През 2014 г. Едуардс успява да получи хелий в съоръжението си чрез ядрен синтез.

 

 

През същата година името на Джейми Едуардс е вписано в Книгата на рекордите на Гинес. Той свали своя идол Тейлър Уилсън: завладял термоядрения синтез на 14-годишна възраст, а Едуардс е само на 13.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2020/12/04/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари