ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Датската компания Seaborg Technology се ориентира към производство на плаващи АЕЦ за експорт

01.12.2020

Датската компания Seaborg Technology AS планира да произвежда плаващи атомни електроцентрали с малък модулен реактор за Югоизточна Азия.
За проекта Seaborg успя да привлече финансиране от около 20 милиона евро, а един от инвеститорите е милиардерът Андерс Холх Поулсен.
Средствата ще са достатъчни за наемане на 50 служители и създаване на модерна лаборатория.

 

Seaborg Technology иска да доставя плаващи АЕЦ за региони от Югоизточна Азия, които зависят от изкопаеми горива и не могат да използват възобновяеми енергийни източници.

След разработването на технологията в Дания, Seaborg очаква да започне да изгражда малки модулни реактори на разтопени соли в Южна Корея и да ги доставя на клиенти там. По този начин компанията се надява да намали производствените разходи.

Срокът на експлоатация на плаващите АЕЦ ще е 24 години, а поректираната електрическа мощност ще бъде между 200 и 600 мегавата, в зависимост от броя на реакторите.

Очаква се първият енергоблок да бъде готов през 2025 г

Подробности на: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-25/danish-nuclear-startup-taps-billionaire-for-first-asian-reactor

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари