ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иранска парламентарна комисия одобри проект за повишаване нивото на обогатяване на уран

01.12.2020

Комисията за национална сигурност и външна политика на Меджлиса (Парламента) на Иран одобри законопроект, който трябва да задължи правителството да увеличи степента на обогатяване на уран.
Това заяви в неделя официалният представител на комисията Abolfazl Amuyi.

 

 

„След одобрението на документа от комисията, той ще бъде изпратено до президиума на Меджлиса“, цитира го агенция ICANA.
Според Амуйи, „(законопроектът) ще бъде разгледан по време на открита сесия (на парламента) във вторник или сряда.“

По-рано в неделя Меджлисът гласува да се ускори разглеждането на този законопроект.
Решението е взето на фона на съобщенията за убийството на ядрения физик Мохсен Фахризаде в петък, който ръководи изследователски център към министерството на отбраната на страната.

Ако бъде приет, законът ще задължи правителството да произвежда годишно най-малко 120 кг уран, обогатен до 20%.
Междувременно Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) позволява на Иран да обогатява уран до не повече от 3.67% в продължение на 15 години.

Освен това властите на страната ще трябва да въведат в експлоатация по хиляда допълнителни центрофуги в ядрените съоръжения в Натанц и Фордо в рамките на една година.

Законът също така предвижда незабавно връщане към проекта за реконструкция на ядрения реактор в Арак, който е съществувал преди подписването на ядрената сделка. Според СВПД Техеран е обещал да възстанови реактора за тежка вода в Арак, за да проведе ядрени изследвания за мирни цели.

В петък информационна агенция Fars съобщи за атентата срещу Фахризада близо до град Дамовенд (провинция Техеран). По-късно Министерството на отбраната потвърди, че ученият е ранен и е починал в болницата. Иранският президент Хасан Рухани заяви в събота, че това убийство няма да остане без отговор.

Източник: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10125239

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари