ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Франция електронните устройства ще бъдат маркирани с етикети за пригодност за ремонт

29.11.2020

Европейският парламент гласува за правото на потребителите да имат ясно разбиране за продължителността на живота и възможностите за ремонт на електронни устройства като мобилни телефони, лаптопи, хладилници, косачки, таблети и т.н.

Франция ще бъде първата държава, която ще упражни това право, а някои държави ще последват примера и.
Всеки етикет ще предоставя информация за поддръжка в 10-степенна скала. Оценката се влияе от лекотата на разглобяване, цената и наличността на резервни части.

Докато Apple се противопоставя на правото на потребителите сами да ремонтират електрониката, тъй като това „би могло да застраши тяхната безопасност“, резолюцията относно правото на ремонт е приета с 395 гласа „за“, 94 „против“ и 207 „въздържал се“.

Според скорошно допитване 77% от жителите на ЕС избират да поправят устройствата си, вместо да ги подменят. Освен това 79% вярват, че производителите са длъжни да ремонтират устройствата на потребителите.

Гласуването призовава комисията на ЕС да „разработи и въведе задължително етикетиране, за да предостави на потребителите ясна, веднага видима и лесна за разбиране информация за очаквания полезен живот и възможността да поправят продукта още по време на покупката“.

Уго Валаури, съосновател на проекта Restart и един от основателите на европейската кампания за правото на обновяване, каза: „Надяваме се, че това ще доведе до бързо въвеждане на задължителен индекс за поддръжка на всички електрически и електронни продукти, продавани в ЕС, за да помогне на потребителите да правят информирани покупки.“ …

Източник: ХайТек

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари