ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва обеща да направи всичко възможно, за да спре беларуската атомна електроцентрала

29.11.2020

Литва ще положи всички усилия да спре експлоатацията на БелАЕЦ, каза съветникът на президента на републиката Ярослав Неверовичюс.
„Определено ще направим всичко възможно, за да не застрашаваме нашите граждани, нашата държава и ЕС като цяло,“ каза той в ефира на националното радио.

 

Според Неверовичус Беларус „се е задължил да информира Литва за всички възможни инциденти“, но Вилнюс трябва да поиска информация сама.
Той смята, че е необходимо да се ускори синхронизирането на Литва, Латвия и Естония с мрежите на континентална Европа, за да се предотврати навлизането на белоруска електроенергия на балтийския пазар.
„Най-големият проблем е, че засега сме в единна енергийна система с Беларус и Русия“, подчерта съветникът.

Вилнюс, Рига, Талин, както и Варшава и Брюксел подписаха споразумение за синхронизация на електрическите мрежи през юни 2018 г. За целта балтийските държави трябва да напуснат енергийния пръстен BRELL до 2025 г. (Беларус, Русия, Естония, Латвия, Литва).
В същото време през септември тази година операторите на балтийската система поставиха подписите си върху документа за отваряне на руско-латвийската граница за внос на електроенергия от Русия.

В началото на ноември в Островец, област Гродно на Беларус, се състоя официална церемония по пускането на белоруската АЕЦ.
За основа е избран руският проект с реактори ВВЭР-1200 от покиление 3+, който отговаря на най-високите международни изисквания за надеждност.
Очаква се първият блок да бъде пуснат в търговска експлоатация през първото тримесечие на 2021 г., а вторият през 2022 година.

Основният противник на строителството на БелАЕЦ е Литва, чиито власти критикуват бъдещата централа почти от момента, в който Минск взе решение да я построи през 2011 г.
През цялото това време Вилнюс инициира забрана за внос на белоруска електроенергия в ЕС, като обяснява, че централата представлява „заплаха за националната сигурност“ на републиката.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари