ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият в света енергоблок „Hualong One” е свързан към мрежата

28.11.2020

Блок 5 на атомната електроцентрала Fuqing в китайската провинция Фуджиан днес беше свързан към мрежата за първи път, в 00:41 ч. Местно време, съобщи Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).
Блокът – първият от двата демонстрационни реактора Hualong One на площадката – за първи път е постигнал устойчива верижна реакция на 21 октомври.

 

Стъпката означава, че Китай „е счупил монопола върху чуждестранните ядрени енергийни технологии и официално е влязъл в редиците на напредналите държави в ядрената енергетика“, каза CNNC.
Това „допълнително засилва доверието на страните в китайската инициатива Пояс и Път: Пробуждане на дракона “, се добавя в съобщението.

Изграждането на два демонстрационни блока Hualong One (HPR1000) също се извършва на площадката на China General Nuclear Fangchenggang в автономния район Гуангси.
Очаква се тези блокове да влязат в експлоатация през 2022 г. CNNC също започна изграждането на два блока Hualong на площадката в Джанжоу в провинция Фуджиан, плюс първия от двата блока в Тайпинглинг в Гуангдонг.

Два блока HPR1000 са в процес на изграждане в пакистанската атомна електроцентрала Карачи.
Строителството на блок Карачи 2 започна през 2015 година, а на трети блок през 2016 година.
Планира се блоковете да влязат в търговска експлоатация през 2021 и 2022 година.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/World-first-Hualong-One-unit-connects-to-grid

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари