ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – Кой е бил убитият Мохсен Фахризаде-Махабади

28.11.2020

Информационните агенции съобщиха вчера за убийството в Иран близо до Техеран на Мохсен Фахризаде, ядрен физик, или един от основателите на иранската ядрена програма, или ръководител на отбранителните изследвания.
Запознатите с първата поредица от ядрени досиета на Иран лесно ще идентифицират починалия Мохсен Факризаде-Махабади.
Тогава, в онези добри стари времена, той беше смятан за генерал от иранската държавна сигурност (IRGC).

Какво ли не са писали за него тогава!:
Водещ специалист на Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили, ръководител на Центъра за физически изследвания.
Ръководител на проекта „Мазе-27″, в който всички участващи ядрени учени носеха военни униформи от съображения за секретност.
Ръководител на проекта 111 за създаване на ядрено оръжие.

Пряк участник в работата по създаването на ракети с ядрени бойни глави, разработването на преносима инсталация за получаване на уранов тетрафлуорид, изпитването на взривни вещества в съоръжението в Парчин, както и лице, активно участващо в доставката на оборудване с двойна употреба.
Той дори беше обвинен, че има връзки с компании, споменати във файлове от лаптоп, откраднат от непознат ирански гражданин през 2004 г. с твърдения за секретна информация за ядрената програма на Иран.

Накратко, полумитична личност. Един вид ирански „Доктор Смърт“, на който беше удобно да се припише всичко, в което Иран беше обвинен по отношение на ядрените и ракетните въпроси.
Определено не е учен или инженер. По-скоро организатор и мениджър. Или дори фалшива фигура, популяризирана по някаква причина в медиите.

И сега той е мъртъв. И всичките му тайни (ако има такива в действителност) отидоха с него. И никога няма да разберем кой всъщност е бил.

Това сподели специално за вас Александр Уваров -
главен редактор на AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари