ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Енергоатом се присъедини към Европейския алианс за чист водород

27.11.2020

ДП „НАЕК“ Енергоатом „влезе в Европейския алианс за чист водород (European Clean Hydrogen Alliance), създаден това лято от Европейската комисия

Компанията получи официално уведомление за включването си в Алианса и покана за участие в Европейския водороден форум, който ще се проведе на 26-27 ноември 2020 година.

Членството в Алианса ще предостави на „Енергоатом“ възможността да получава актуална информация за развитието на водородната енергетика в страните от ЕС и да участва в събития, насочени към въвеждане на най-новите водородни технологии.

Ръководителят на Енергоатом Петр Котин отбеляза, че присъединяването към Европейския алианс за чист водород е логично продължение на курса на компанията към въвеждането на нови обещаващи проекти в областта на използването на водорода.

„Нашата цел е да използваме ефективно мощностите на украинските атомни електроцентрали и в глобален смисъл да използваме „зелени” технологии в енергийния сектор за противодействие на изменението на климата.
Енергоатом има неоспорим потенциал да се превърне в един от лидерите в водородната енергетика не само в Украйна, но и в Европа, осигурявайки производство на въглеродно-неутрален водород в атомните електроцентрали “, каза ръководителят на НАЭК «Энергоатом».

Той подчерта, че широкомащабното използване на водорода ще има смисъл само ако този енергоносител е произведен от екологично чиста генерация, която очевидно е ядрената енергетика.

Водещи енергийни и индустриални компании в Европа вече са се присъединили към Европейския съюз за чист водород, включително Electricité de France (EDF), E.ON SE, BMW Group, General Electric, AREVA H2Gen, Airbus SAS, Alstom, BASF SE, Bosch Group и много други. …

На 4 септември 2020 г. НАЭК «Энергоатом».подписа меморандум за разбирателство и сътрудничество с НАК «Нафтогаз». на Украйна.
В този документ двете компании се споразумяха за съвместни дейности по проекта, за да осигурят преход на Украйна към неутрална по отношение на климата затворена водородна икономика до 2050 г.

За справка

На 8 юли 2020 г. Европейската комисия публикува „Водородната стратегия за неутрална за климата Европа“ и създаде Европейския алианс за чист водород, който включва национални енергийни и мултинационални компании, изследователски институции, Европейска инвестиционна банка и други.
Задачата на Алианса е да привлече инвестиции и да осигури търсенето на водород като източник на енергия – чрез изпълнение на проекти за декарбонизация на енергоемки производства (стомана, химикали и др.).
Съвъкупните инвестиции във възобновяем водород в ЕС могат да достигнат 470 милиарда евро до 2050 година.
Членството в алианса е безплатно.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-206191

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари