ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Арменската АЕЦ се подготвя за възстановителното отгряване на реактора

27.11.2020

Служители на арменската АЕЦ, заедно с руски специалисти, ще сглобят устройството за отгряване, ще извършат цялостна проверка, както и необходимите изчисления на корпуса на реактора и изследвания на материалите.

Работите по отгряване се извършват по договор с Русатом Сервиз АД като част от модернизацията на оборудването и подобряването на безопасността на Арменската АЕЦ.
Отгряването на реактора ще се извърши през 2021 година по време на ППР на енергоблока. Тези работи са насрочени за май-октомври.
Във връзка с отгряването на ректора, ППР-2021 ще продължи по-дълго от обикновено – около 140 дни.

Технологията

Отгряването на реактора се счита за най-ефективния метод за възстановяване на метала: корпусът на реактора се нагрява до 475 градуса по Целзий с помощта на блок за отгряване, задържа се 150 часа и се оставя да се охлади бавно.

 

 

Това ще направи възможно връщането на експлоатационните характеристики до 80-85% на корпуса на реактора от първоначалното му състояние, което ще увеличи експлоатационния му живот.

Процедурата за отгряване ще се проведе с участието на специалисти на Атоменергоремонт АД.
Това е най-голямата компания в Русия за поддръжка, ремонт и модернизация на оборудване за атомни електроцентрали, както и за промишлени предприятия както на територията на Руската федерация, така и в чужбина.
Компанията има богат опит в извършването на възстановително отгряване на корпусите на реактори в руските АЕЦ.

За първи път в световната практика такава работа беше извършена в Нововоронежската АЕЦ (Русия).
Отгряването на реактора се извършва във всички атомни електроцентрали, където се удължава експлоатационният живот на блоковете (ПСЕ).
По-специално такава работа беше извършена в реакторите ВВЕР-440 на АЕЦ „Кола“ (Русия), АЕЦ „Ровно“ (Украйна), АЕЦ „Козлодуй“ (България) и АЕЦ „Ловииса“ (Финландия).

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-206202

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари