ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – NRC одобрява прехвърлянето на лицензията на АЕЦ „Indian Point”

26.11.2020

Американската комисия за ядрено регулиране одобри прехвърлянето на лицензията на атомната електроцентрала Indian Point от Entergy Nuclear Operations на Holtec International като собственик и Holtec Decommissioning International като оператор по извеждане от експлоатация.

 

Прехвърлянето ще спомогне за улесняването на продажбата на централата от Entergy на Holtec за ускорено извеждане от експлоатация след спиране на 3 блок през април следващата година.
Блок 2 е затворен за постоянно през април тази година след повече от 45 години експлоатация; а блок 1 работи от 1962 г. до 1974 година.

NRC стигна до заключението, че Holtec и HDI отговарят на регулаторните, правни, технически и финансови изисквания, необходими, за да се квалифицират като лицензополучатели, след като разгледат техническата и финансовата си квалификация, адекватността на доверителните фондове за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Indian Point” за завършване на радиологичното извеждане от експлоатация на централата и адекватност на плановете за управление на съхранението на използваното ядрено гориво на място, докато то може да бъде изнесено за съхранение или погребано на друго място.

Holtec планира да прехвърли цялото използвано гориво на Indian Point от басейните на завода в сухи контейнери, които ще се съхраняват на място в хранилището за съхранение на отработено гориво в рамките на 2,5 години след спирането.
В крайна сметка Holtec има за цел да прехвърли ОЯГ в предложеното от него подземно хранилище за консолидирано междинно съхранение в Ню Мексико.

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/NRC-approves-Indian-Point-licence-transfer

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари