ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – БН-600 след 40 години експлоатация

24.11.2020

Дълго време БН-600 беше единственият в света работещ бърз енергиен реактор.

 

На 8 април 2010 г. приключи 30-годишният срок на работата на проекта. 2,5 месеца по-рано в енергийния блок беше предприет голям набор от мерки за удължаване на експлоатационния живот, включително подмяна на модулите на парогенератора и арматурата за пара-вода, ремонт на една от основните циркулационни помпи и на парна турбина, повишаване на сеизмичната устойчивост на енергийното оборудване и модернизация на редица технологични системи.
През април 2010 г. бе получена лицензия за удължаване на живота на реактора на бързи неутрони БН-600 с 10 години до 31 март 2020 година.

На 1 април 2020 г. Ростехнадзор издаде на Белоярската АЕЦ лицензия за експлоатация на енергоблок № 3 с реактор БН-600 до 2025 година.

До 40-та годишнина тя произведе повече от 157 милиарда kWh електроенергия – тази електроенергия, като се има предвид сегашното ниво на потребление, би била достатъчна за цялата Свердловска област за почти четири години.

През юни тази година Росатом получи за експертиза проектната документация за по-нататъшно удължаване на експлоатационния живот (ПСЕ-б.р.) на енергоблока с реактор БН-600 – до 2040 година.

Много подробности от изграждането и експлоатацията на трети енергоблок с БН-600 в рубриката на „Страна Росатом”: «Скорость реакции».

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари