ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Запорожската АЕЦ оборудва енергоблок № 5 със система за промишлена телевизия

22.11.2020

„Индустриалната телевизионна система ще бъде разположена на различни нива (коти) на блока.
Това ще позволи на експлоатационния персонал да наблюдава оборудването на реакторната централа, където достъпът е забранен по време на експлоатация “, каза Владимир Тарасов, специалист по оперативните комуникации в цеха за диспечерски и технологичен контрол на ЗАЕЦ.

В рамките на цялостна (консолидирана) програма за подобряване на безопасността на енергийните блокове на украинските АЕЦ в енергоблок № 5 на Запорожската АЕЦ се въвежда индустриална телевизионна система за пожаро и взривоопасни помещения и в необслужваеми помещения по време на работа на блока.

Въвеждането на индустриална телевизионна система ще подобри ефективността и надеждността на работата на оборудването чрез своевременно откриване на неизправности и нарушения на режима на работа на основното оборудване, определяне на възможността за достъп на оперативния персонал до контролирани помещения, анализ на регистрирани изображения и ускоряване на ремонтните дейности.

В подготовката и монтажа участват подизпълнители и специалисти от енергоремонтния цех, цеха за топлинна автоматика и измервания (ТАИ) и електрическия цех. Ръководител на дейностите е цехът за диспечерски технологичен контрол на ЗАЕЦ.

„Някои от камерите със специални микрофони, настроени на технологични звуци, като тракане, скърцане или шум, ще позволят да се открият отклонения в работата на оборудването и дефекти на ранен етап“, каза Владимир Тарасов, специалист по оперативна комуникация в диспечерския център за технологичен контрол на Запорожската АЕЦ.

Системата за промишлена телевизия вече е инсталирана на блокове № 1,2 и 4 на ЗАЕЦ.
Планира се инсталирането и в енергоблокове No 3 и No 6 през следващата година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-205882

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19