ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Електроснабдяване: бдителност и несигурност през тази зима

22.11.2020

Много студено време през февруари 2021 г. може да доведе до прекъсване на електрозахранването в различни региони на Франция.
Това съобщи в четвъртък главният мрежов оператор Rseau de transport d’lectricit (RTE).

 

 

 

По този начин компанията потвърди предварителния си анализ на ситуацията, направен в началото на есента.
Според нейните прогнози през декември ситуацията с доставките на електроенергия в страната ще бъде нормална, „януари ще бъде напрегнат, февруари ще бъде много труден“.
Както заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на компанията Xavier Piešassik, ситуацията е до голяма степен причинена от епидемията COVID-19 в страната, което доведе до факта, че беше необходимо да се прекъсне изпълнението на програмата за поддръжка и ремонт на редица атомни електроцентрали, започната през пролетта.

 

„През февруари, поради ограничаването на производствените мощности, сега има много по-големи рискове, отколкото през предишните години,“ призна той.
В същото време мениджърът припомни, че 70% от електроенергията във Франция се генерира точно в атомните електроцентрали.

За да се подготви зимният период при такива условия, в АЕЦ бяха предприети мерки за спестяване на ядрено гориво през лятото.

Предвижда се също така, че в случай на опасни пикови натоварвания операторът ще извърши непланирани прекъсвания в различни региони на страната.
Подписани са споразумения с редица предприятия и фирми, които срещу парично обезщетение са се съгласили да се прекъсва електрозахранването на производствените им мощности без предупреждение или след предупреждение, направено в последния момент.

Също така в трудни ситуации се допуска известно намаляване на напрежението в електроразпределителните мрежи.
Операторът възнамерява да прибегне и до закупуване на електроенергия от съседни държави.

Много подробности на: https://www.connaissancedesenergies.org/reseau-electrique-vigilance-et-incertitudes-renforcees-cet-hiver-201119

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19