ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индийската АЕЦ „Джайтапур” ще се превърне в най-голямата атомна електроцентрала в света

21.11.2020

Планира се изграждането на атомната електроцентрала Джайтапур в индийския щат Махаращра.
Централата ще се състои от шест енергийни блока с мощност 1,65 GW всеки, като след завършване на строителството мощността на атомната електроцентрала ще достигне 9,9 GW.

Институтът „Гидропроект”, част от групата RusHydro, подписа договор за разработване на дизайнерски решения за техническите системи за водоснабдяване на атомната електроцентрала Jaitapur в Индия, която трябва да се превърне в най-голямата атомна електроцентрала в света.

Подписването на договора беше предшествано от посещение на представители на EDF в Гидропроект, по време на което френските колеги се запознаха с богатия опит на института в проектирането на инфраструктурни съоръжения за атомни електроцентрали. Също така бяха проведени технически преговори с участието на директора за управление на проекти – ръководител на ядрената централа Александър Дудов и директора за инженерни проекти и външноикономически въпроси Сергей Мачехин, по време на които френската страна положително оцени работата на Хидропроект с предприятия от ядрената индустрия по редица проекти за АЕЦ, включително в чужбина.

„Подписването на договора говори за високото ниво на Хидропроект и за руската инженерна школа като цяло при проектирането на особено опасни и технически сложни енергийни съоръжения“, каза Сергей Мачехин.
Изпълнението на договора ще позволи на института да придобие уникален опит в работата с най-големия оператор на АЕЦ в света.
Проектните работи за обекти отядрени генерации, построени по неруски проекти в трети страни, ще бъдат извършени за първи път в съвременната история на руския енергиен сектор “, подчерта той.

В момента „Гидропроект” е формирал дългосрочно портфолио от поръчки в областта на проектирането на съоръжения за атомни електроцентрали до 2027 година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-205895

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари