ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” – информационно съобщение + коментар

21.11.2020

Публикувам прессъобщението без никаква корекция

Във връзка с публикации в социалните мрежи бихме искали да поясним следното:

След презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности.

Коментар

Внимателно Аз и читателите на моя сайт, които не работят в АЕЦ „Козлодуй”, следим всички публикации в публичното пространство по темата.
Над професионалните разсъждения доминират простички въпроси, който чакат отговор от страна на ръководството на централата:
1. Защо електрическата мощност на 6 енергоблок не може да достигне обичайните над 1080MW при тези оптимални параметри на охлаждащата вода от река Дунав?

2. Защо това състояние на 6 енергоблок се задържа (поддържа) почти непрекъснато от доста дни? Няма ги даже обичайните флуктуации на мощността. За това би трябвало да се полагат титанични усилия от страна на оперативния персонал на блока.

3. Защо не се използват за регулиране на мощността органите за регулиране (ОР) на Системата за управление и защита (СУЗ)?
Толкова прецизно поддържане на мощността на енергоблока е възможно, само ако това става само по пътя на изменението на концентрацията на бор в първи контур (борно регулиране). Какви са причините?

4. Тази ситуация не е ли идентична с онази от преди няколко години, когато се внедряваше новото гориво и се преминаваше на 104%?
Тогава също необяснимо беше ограничена мощността?
Даже след отваряне на реактора и изваждане на горивото по време на ПГР обяснение не последва.

Повече от десетилетие настоявам пред ръководствата на АЕЦ и АЯР, че там където липсва достоверна информация, се отваря широко вратата на слуховете, съмненията и фалшивите новини.
Искам да вярвам, че този път нещата ще бъдат изречени с имената им.

Най-лесно е, но не е вярно, че причината е в диспечерските ограничения.

 

Tags:

5 Responses to АЕЦ „Козлодуй” – информационно съобщение + коментар

 1. Куку on 23.11.2020 at 22:39

  Ето едни хипотетични отговори на въпросите:
  на 1 и 2 – технологична необходимост;
  на 3 – защо така решихте???
  на 4 – не е идентична…

  Е, сега стана ли ви по-добре?

  • Красимир Христов on 23.11.2020 at 23:53

   1 и 2 – Какво разбирате под технологична необходимост – бягате от конкретен отговор?
   3 – Няма ги типичните подскоци на мощността, които понякога се виждат даже и в електрическата мощност на енергоблока.
   4 – Много добре! Отговорете ми тогава какво става с активността на топлоносителя в първи контур при повишаване на топлинната мощност на РУ до номиналната(електрическата около 1080 MW)?
   Питам, защото, ако говорим за една и съща ситуация, не получих тогава отговор от шефовете на АЯР и на Росенергоатом – те просто ме препращаха към АЕЦ „Козлодуй“. Тогавашният директор на централата направо избяга, като разбра за какво ще го питам. Наложи се Г-жа Каменова да се извинява от негово име по телефона, но отговор не получих.
   Сега не очаквам нищо повече от ТИШИНА, затова се старая да не питам.

 2. Куку on 24.11.2020 at 10:58

  По 1 и 2 – това е информацията която следва да получи широката публика, който трябва получава и останалото. Разбирам че искате да си задоволите любопитството, но обсъждането специализирана информация в медиите не е най-разумното.
  По 3 – мислете! Това би трябвало да го знаете :-)
  По 4 – нищо не става, ако бяхте чели внимателно съответната част от техологичния регламент когато можехте, нямаше да питате.
  В случая проблема е изнасянето на специализирана информация, която всеки може да тълкува по медиите както си иска, без да го е грижа какво пише примерно в технологичния регламент, защо така пише и какво означава това което е написано.

  • Красимир Христов on 24.11.2020 at 21:04

   По 3 – Няма да Ви предлагам какви елементарни изпитания, ако направите ще видите разликата между регулирането на мощността чрез ОР-СУЗ и „борното регулиране“.
   Но не искам да споря, защото никой няма да разреши да извадите и да ми изпратите необходимите разпечатки в графичен вид (тях ще ги разберат всички).
   По 4 – Повече от 9 години не съм стъпвал в централата. Така, че няма как да помня какво пише точно в ТР. За разлика от други колеги не съм изнесъл при напускането си нито флашки, нито бумашки. И се гордея с това!
   Но знам, че ТР е като „закон божи“ за всеки ядрен енергоблок.
   Нито един абзац от него не подлежи на свободно тълкуване, камо ли на заобикаляне!
   Нямам спомен в ТР да се артикулира „технологична необходимост“, или греша?
   Слезте на земята, мойте читатели не са „коне с капаци“!

 3. TSO on 24.11.2020 at 11:09

  По т. 4. Ми да си работи тогава на 104% щом това няма да повиши активността в топлоносителя и технологичният регламент е гарант.

  Работи се на понижена мощност, като този подход дава задоволителен резултат. Нарушение на ТР ли е това?

  А за широката и тясната информация не си и заслужава да се дискутира. Липсата на достоверна информация, получена от нейния носител, е повод за слухове и фантасмагории.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19