ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Балаковската АЕЦ бе тествана експериментална инсталация, разработена от МААЕ

20.11.2020

В енергоблок № 4 на Балаковската АЕЦ бяха проведени изпитания на експериментална инсталация за инспектиране състоянието на облъченото ядрено гориво по време на неговото съхранение PGET (Passive Gamma Emission Tomography – пасивна гама-емисионна томография).

Тестовете бяха организирани в рамките на сътрудничеството между Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом” и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Департаментът за гаранциите (за неразпространение – б.р.) на МААЕ се обърна към Росатом през 2017 г. с искане за провеждане на такива тестове в един от руските енергийни блокове с реактор тип ВВЭР-1000. Тестът имаше за цел да подобри качеството на инспекцонните проверки, за да се гарантира безопасното използване на ядрените технологии за мирни цели.

За агенцията беше много важно да тества това оборудване специално на реактори ВВЭР-1000, за да се осигури извършването на инспекции в страните, експлоатиращи такива руски енергийни блокове и подписали Споразумението за всеобхватни гаранции на МААЕ.
При тези инспекции се проверява идентичността, количеството и състава на ядрения материал по време на съхранението на отработено ядрено гориво.

Преди тестването на съоръжението в Балаковската АЕЦ беше разработена обосновка за безопасното им провеждане.
По време на тестването оборудването беше поставено в басейна за отлежаване на касетите (БОК) на енергоблок № 4 по време на ППР.

Според специалистите от отдела за ядрена безопасност и надеждност на атомната електроцентрала, проверката на системата е продължила 31 часа. Те потвърдиха ефективността на използването на съоръжението PGET за инспекция на ядрено гориво за реактори ВВЭР-1000 и подобни видове, експлоатирани в чужбина.

„Изпитанията бяха завършени предсрочно и бяха повече от успешни“, каза Михаил Майоров, ръководител на групата за неразрушаващ контрол към Департамента за гаранциите на МААЕ. – Инсталацията показа отлични резултати.
За да извършват тази операция, специалистите на Агенцията проведоха предварителна подготовка в продължение на две години.
Не мога да не отбележа добре координираната работа на служителите на Балаковската АЕЦ. Хората, които работят тук, са професионалисти в своята област“.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-205891

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19