ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – «Аккую Нуклеар» получи лицензия за изграждане на трети енергиен блок на АЕЦ Аккую

20.11.2020

Съветът за ядрено регулиране на Турция (NDK) се съгласува решение за издаване лицензия на АО «Аккую Нуклеар» за изграждането на блок №3.

Пакетът от документи за кандидатстване за получаване на лицензия е изпратен до NDK на 28 март 2019 г. Въз основа на резултатите от проучване на документацията за кандидатстване, с решение на Съвета на Агенцията за ядрено регулиране № 2020-71 / 2-1 от 13 ноември 2020 г. е договорено издаването на лицензия за изграждане на блок No 3 на АЕЦ „Аккую”.
Разрешението за строеж ще позволи започване на изграждането на всички съоръжения на реакторния и турбинния остров на блок № 3, важни от гледна точка на ядрената безопасност, както и монтажът на системи и оборудване, свързани с ядрената безопасност. Ограничено разрешение за строеж на блока бе получено на 23 юли 2020 година.

„Получаването на строителна лицензия е последният етап от лицензирането на процеса на изграждане на енергийния блок. Заедно с проектантските организации сме извършили колосално количество работа по изготвянето на документацията за кандидатстване, както и отговорите на въпросите на регулатора в процеса на разглеждане на заявлението.
С издаването на лицензията, NDK потвърждава спазването на всички законови изисквания и стандарти, регулиращи строително-монтажните работи в трети блок на АЕЦ „Аккую”.
Понастоящем в рамките на полученото по-рано ограничено разрешително на строителната площадка на третия енергиен блок на АЕЦ „Аккую“, завършва бетонната подготовка на фундаментните плочи (изливане на подложния бетон – б.р.) на реакторната и турбинната сграда след което се пристъпва към армирането им, а след това, въз основа на получената лицензия, ще пристъпим към бетониране на фундаментите“, – отбеляза Алексей Фролов, управляващ директор по GR и международно сътрудничество на АО «Аккую Нуклеар».

Какво е направено досега

Както знаете, в рамките на проекта за АЕЦ „Аккую“ са издадени ключови лицензи и разрешителни – положително заключение по ОВОС (доклад за оценка на въздействието върху околната среда), лицензия за производство на електроенергия, лицензии за изграждане на блокове № 1, № 2 и № 3, временно разрешение за експлоатация на товарен терминал „Източен“.
NDK разглежда пакет от документи за кандидатстване за получаване на лицензия за изграждане на блок 4 на АЕЦ «Аккую». Заявлението е подадено до регулатора на 12 май 2020 година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-205879

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19