ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Rolls-Royce иска да построи 16 мини-атомни електроцентрали във Великобритания.Еколозите са недоволни.

19.11.2020

Консорциум от компании, ръководени от Rolls-Royce (по-известен със своите представителни лимузини и самолетни двигатели), обяви планове за изграждане на 16 мини-ядрени електроцентрали с модулни реактори в Англия през следващите пет години.

 

 

 

Очаква се това да създаде около 6000 нови работни места и че правителството ще инвестира най-малко 200 милиона британски лири в проекта като част от дълго отлаган план за съживяване на икономиката.
Ръководството на консорциума гарантира, че освен генериране на електроенергия с ниски разходи и емисии на CO2, това ще създаде ново направление за експорт.

Правителството подкрепя ядрената енергетика

Правителството от своя страна твърди, че ядрената енергетика е необходима на страната, ако иска да постигне до 2050 година нулев въглероден баланс (когато емисиите на въглероден диоксид в атмосферата и неговото усвояване са балансирани).
Проблемът обаче е, че шест от седемте реактора, работещи в момента в страната, ще отработят своя проектен живот до 2030 година, а последният ще бъде изведен от експлоатация през 2035 година.

Сега те осигуряват около 20% от цялото производство на електроенергия в страната.

Еколозите са недоволни

Плановете на Rolls-Royce много тревожат еколозите, които вярват, че малките реактори са не по-малко опасни от големите, що се отнася до възможността за радиоактивно изпускане или военното използване на ядрените технологии.
Не е изненадващо, че те съветват правителството да инвестира не в ядрената енергетика, а във водород или геотермални енергийни източници.

Източник: https://elektrovesti.net/73384_rolls-royce-khochet-postroit-v-britanii-16-mini-aes-ekologi-nedovolny?preview=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари