ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Изменение на Закона за ВЕИ заплашва да изключи от мрежата до 447 хиляди слънчеви електроцентрали

18.11.2020

През следващите десет години до 447 000 все още работещи слънчеви електроцентрали в Германия са застрашени от затваряне, освен ако настоящият законопроект за изменение на Закона за възобновяемата енергия (EEG) не бъде променен.

 

Това е оценката, дадена от анализатори от EUPD Research в проучване, поръчано от слънчевата и акумулаторната индустрия, в което учените изследват последиците от настоящия проект за изменение експлоатацията на субсидираните енергийни системи.

„Повечето оператори ще затворят своите слънчеви централи веднага след навършване на 20 години щом вече не отговарят на условията за субсидиране, тъй като тогава вече не би било изгодно да продължат да ги експлоатират“, казва Мартин Амон, ръководител на научните изследвания и управляващ директор на EUPD Research.
Причината за това са планираните изисквания за инсталиране на скъпо измервателно оборудване и финансовата тежест, свързана с таксата за разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници за слънчева електроенергия, консумирана от самите оператори за собствени нужди.
От техническа гледна точка продължаването на експлоатацията на тези слънчеви електроцентрали, построени през 2000-те, би било възможно поне още десет години и би било целесъобразно от гледна точка на климатичната политика, казват експертите.

Според соларната индустрия и мрежовите оператори модернизирането чрез скъпа технология за управление и контрол за малки слънчеви централи, планирано от Федералното министерство на икономиката, е непропорционално и няма добавена стойност за стабилността на мрежата.
Освен това заплащането за слънчева електроенергия, консумирана на място от самите оператори, противоречи на законодателството на ЕС.

„Бундестагът трябва да осигури безпроблемната работа на субсидираните слънчеви електроцентрали и съответно да преработи законопроекта“, казва Карстен Кьорниг, управляващ директор на Федералния съюз на слънчевата индустрия.
Най-възмутителното е „че енергийните компании имат право да експлоатират вредни за климата електроцентрали и получават щедри бонуси за извеждане от експлоатация до 2038 г., докато стотици хиляди малки оператори на слънчеви централи са принудени да плащат слънчеви данъци и да изключват своите системи“.

В същото време Федералният съвет (Бундесрат) призова Бундестага да освободи слънчевите централи с мощност до 7 kW от задължението за инсталиране на интелигентни измервателни и управляващи системи, а собственото потреблени на слънчева електроенергия, генерирана от централи с мощност до 30 kW, от задължението да плащат такса за разширяване използването на възобновяеми енергийни източници.

Освен ако законопроектът не бъде променен, EUPD прогнозира, че около 3,37 GW слънчеви електроцентрали ще бъдат спрени преждевременно до 2030 година.
Това би означавало загуба в производството на 26 милиарда kWh слънчева електроенергия, което съответства на годишното потребление на електроенергия от около десет милиона немски домакинства.

Източник: https://elektrovesti.net/73403_popravka-k-zakonu-o-vozobnovlyaemykh-istochnikakh-energii-v-germanii-grozit-otklyucheniem-ot-seti-do-447-tys-solnechnykh-elektrostantsiy

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари