ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сибирският химически комбинат е произвел над хиляда топлотделящи елементи със СНУП-гориво

18.11.2020

 „Изпитанията на иновативното СНУП-гориво продължават успешно.
Повече от хиляда топлоотделящи елемента (твел), 21 експериментални горивни сборки (касети) бяха облъчени директно в реактора БН-600, ефективността на това гориво е доказана “, каза Юрий Мочалов, главен технолог на проекта„ Пробив “.

Сибирският химически комбинат (АО «СХК»; предприятие на Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ») е произвел над хиляда експериментални топлоотделящи елемента на базата на смесено нитридно от уран-плутониево гориво (СНУП-гориво) през осемте години от участието в проекта «Прорыв (пробив)».

В същото време горивните елементи са произведени с различни стандартни размери и структурни материали, за да се намери и обоснове оптималната конфигурация.

Експериментални горивни елементи и топлоотделящи сборки се тестват в реактора на бързи неутрони БН-600 на Белоярската АЕЦ, за да се получат най-пълните експериментални данни за свойствата и поведението на таблетъчното СНУП-гориво в стоманена облицовка.
Те ще формират основата за експерименталното обосноваване на конструкцията на топлоотделящ елемент, по която ще се създават горивни елементи за „бързия“ реактор БРЕСТ-ОД-300 (който ще бъде изграден на площадката на СХК като част от експерименталния демонстрационен енергиен комплекс – ОДЕК).

Облъчването на експериментални горивни възли започна през пролетта на 2014 г. Всичките са работили в реактора до есента на 2016 г. и техните изследвания са завършени.
Експертите са се убедили, че всички горивни елементи са запазили първоначалната си форма по време на облъчване, не са разкрити дефекти в конструктивните елементи.

През пролетта на 2020 г. бяха заредени нови партиди експериментални горивни сборки, всяка от които съдържа по 61 топлоотделящи елемента.

За справка

 

 

За производството на ядрено гориво от ново поколение ще бъде въведен модул за производство / преработка (фабрикации/рефабрикации) на площадката на СХК като част от ОДЭК, който се създава в Северск по проекта «Прорыв».

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-205704

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари