ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – AP-1000 отново е на дневен ред

13.11.2020

Американският консорциум, който включва Bechtel, Southern Company и Westinghouse, обсъжда с британското правителство възможността за възобновяване на проекта за атомна електроцентрала Wylfa Newydd, пише World Nuclear News.

 

В същото време консорциумът има предвид, че на централата могат да бъдат инсталирани блокове с реактори AP-1000.

Изданието се позовава на публикация във Financial Times, според която контактите на консорциума с британските служители започват през септември 2020 година.

За изграждането на атомната електроцентрала Wylfa Newydd във Великобритания е създадена компанията Horizon Nuclear Power (HNP), която многократно е преминавала от ръка на ръка.
Последният собственик на компанията е японската корпорация „Hitachi“.

Плановете на японската корпорация включват изграждането на два британски реактора за вряща вода ABWR на площадката Wylfa Newydd.
На 16 септември 2020 г. обаче корпорацията обяви прекратяване на бизнес операциите, свързани с проекта Horizon.

Източниците на Financial Times твърдят, че американският консорциум, който се заинтересува от площадката след отказа на Япония, вярва, че ще може да изгражда блокове с AP-1000 върху нея, като поддържа график, „подобен“ на предложения график за блоковете с ABWR.
Консорциумът също така вярва, че ще бъде в състояние да осигури „конкурентни пазарни“ цени за електроенергията, която ще произвежда.

Според британския вестник вероятността от сключване на споразумение с консорциума до голяма степен ще зависи от това дали британското правителство ще възприеме нови подходи за финансиране на големи енергийни проекти, както и от успеха на преговорите за изкупуване на площадката от „Hitachi”.

Вестникът припомня, че „Hitachi“ е похарчила около 2,6 милиарда долара за проваления британски проект.
Очевидно корпорацията ще се опита да върне част от инвестираните средства при продажбата на пощадката.

Трябва да се добави, че идеята за изграждане на блокове с AP-1000 на площадката „Wylfa Newydd“ не е нова.
Така, през 2010 г. „Westinghouse”, тогава все още собственост на корпорацията „Toshiba”, проведе съответните преговори с HNP и сключи предварителни договори.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz02/a0568.htm

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19