ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – На първи блок започна етапът на излизане на проектна мощност

09.11.2020

На 7 ноември, по време на освояването на мощността на етапа „енергиен пуск“ в присъствието на президента на Република Беларус Александър Лукашенко, електрическата мощност на енергоблок № 1 на Беларуската АЕЦ (генерален проектант и главен изпълнител – Инженеринговият дивизион на държавната корпорация „Росатом“) бе увеличена до 400 MW.

Първият ток в единната енергийна система на републиката беше доставен от енергоблок поколение III + с реактор VVER-1200 на 3 ноември, след което започна постепенно увеличаване на мощността на реактора до 50% от номиналната, с изпълнението на планираните измервания и изпитания.
Следващият етап – „опитно-промишлена експлоатация“, с увеличение на мощността до 100%, ще започне в края на ноември – началото на декември.

Държавният глава направи оценка на напредъка в работата на етапа на енергийния пуск на блока и поздрави руските и беларуските ядрени енергетици за трудовата им победа.

„Тази седмица Беларус стана пълноправен член на световния ядрен клуб – първият и най-модерен енергиен блок в страната започна да произвежда електроенергия.
За Росатом това е и първият проект, оборудван с последно поколение реактори VVER-1200 и успешно реализиран извън Русия. Днес той е един от най-търсените в света. Подобни проекти се изпълняват във Финландия, Унгария, Турция, Бангладеш и Китай “, каза Алексей Лихачов, генерален директор на Държавната корпорация за атомна енергия Росатом.

Пускането в експлоатация на енергоблок № 1 на Беларуската АЕЦ е планирано за първото тримесечие на 2021 година.

За справка

Енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ стана първият работещ блок от последно поколение III +, построен по руски технологии в чужбина. В момента три енергийни блока от този тип се експлоатират успешно в Русия: два в АЕЦ Нововоронеж и един в АЕЦ Ленинград. На 22 октомври се осъществи първото свързване към мрежата на четвъртия руски енергоблок от поколение III + – блок 6 на Ленинградската АЕЦ.

Основната характеристика на VVER-1200 е уникалната комбинация от системи за активна и пасивна безопасност, които правят АЕЦ максимално устойчиви на външни и вътрешни влияния. Затова всички енергийни блокове са оборудвани с „уловител на стопилката“ – устройство за локализиране на стопилката на активната зона на ядрения реактор, както и други системи за пасивна безопасност, способни да работят в ситуация на пълно обезточване и без участието на оператори. Освен това мощността на реакторната установка е увеличена с 20%, броят на обслужващия персонал е значително намален, проектният живот на основното оборудване е удвоен – от 30 на 60 години, с възможност за удължаването му с още 20 години.

Атоменергомаш АД (Машиностроителен дивизион на Държавната корпорация РОСАТОМ) е комплексен доставчик на ключово оборудване за ядрения остров на Беларуската АЕЦ.
Топлоотделящите сборки са произведени от горивниядивизион на корпорацията (ОАО «ТВЭЛ») в Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО «НЗХК»), нивото на обогатяване варира от 1,3 до 4,4%.

Източник: https://www.rosatom.ru/journalist/news/prezident-respubliki-belarus-aleksandr-lukashenko-otsenil-khod-rabot-po-vvodu-v-ekspluatatsiyu-energ/

Tags: ,

One Response to Беларуска АЕЦ – На първи блок започна етапът на излизане на проектна мощност

  1. Красимир Христов on 29.11.2020 at 22:05

    Уникален видеорепортаж от влизането в паралел на енергоблока с енергийната система на страната: http://atominfo.ru/files/atominfo/belka1energo.mp4
    Такова събитие не си спомням да е показвано на широката публика от друга АЕЦ.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари