ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF коригира разходите за модернизиране на парка си от атомни електроцентрали

04.11.2020

EDF обяви, че коригира програмата си Grand Carénage, която се провежда от 2014 до 2025 г., за да подобри безопасността на реакторите и да поддържа ядрения флот в експлоатация повече от 40 години.

 

През 2015 г. инвестициите бяха оценени на 55 милиарда евро и бяха оптимизирани и ревизирани до 45 милиарда евро (48,2 милиарда евро в текущи цени) през 2018 година. EDF заяви, че програмата в момента струва 49,4 милиарда евро в текущи цени.

Новата оценка на разходите отчита предимно първите резултати от работата, която трябва да се извърши в контекста на текущия процес на преглед, свързан с периодичния преглед на безопасността на 900 MW реакторите за EDF.
Прегледът се фокусира върху изследвания, модификационни работи и първоначално непланирано допълнително оборудване, насочено към повишаване на нивото на безопасност.
В допълнение, оценката отчита очакваното увеличение на продължителността на плановите прекъсвания zа поддръжка, включително плановите десет годишни и частични проверки.
Оценката на разходите също така взема предвид опита от предходната година, както и въздействието на здравната криза между 2020 и 2022 г.

EDF съобщи, че програмата Grand Carénage е постигнала значителен напредък до момента, като са извършени 24 10-годишни инспекции на реакторите с мощност 900 MW, 1300 MW и 1450 MW.
Освен това 52 от 56 аварийни дизелови генератора бяха пуснати в експлоатация.

Програмата Grand Carénage включва по същество всичко, свързано с модернизацията на целия парк от 900 MW реактори на възраст 40 години и ПСЕ за 10 години, както включва и всичко, свързано с текущата поддръжка на парка, както и мерки след аварията във Фукушима на Френската агенция за ядрена безопасност (ASN).
Това включва и модернизацията на измервателните системи, която се извършва от Rolls-Royce.

В годишния си доклад, представен миналия май, ASN изрази загриженост относно прекаленото взискание на инженерните екипи на EDF:

„През 2019 г. EDF проведе обследване за четвърти път за десет години на един от своите реактори на площадката на АЕЦ„ Трикастин “.
EDF е мобилизирал значителни ресурси и този десетгодишен одит е напълно задоволителен. ASN пита за способността на EDF да мобилизира такива ресурси в бъдеще за други реактори, особено когато паралелно на няколко блока се случват по четири непланови прекъсвания за десет години.”

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/11/03/108473

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19