ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом – Няма пречки за реализиране на проекта за доизграждане на 3-ти и 4-ти енергоблокове на Хмелницката АЕЦ

02.11.2020

Ръководителят на ГП «НАЭК «Энергоатом» Петр Котин в интервю за интернет-изданието «Главком» подчерта, че няма пречки за изпълнението на проекта за изграждане на енергоблокове № 3 и № 4 на Хмелницката атомна електроцентрала. В края на краищата през всичките предишни години липсваше само политическа воля – сега има такава политическа воля на висшето ръководство на държавата.

С президентския указ „За спешни мерки за стабилизиране на ситуацията в енергийния сектор и по-нататъшното развитие на ядрената енергетика“ от 22 септември 2020 г. на Кабинета на министрите на Украйна беше възложено да внесе законопроект за местоположението, проектирането и изграждането на енергоблокове № 3 и № 4 на ХАЕЦ за разглеждане от Върховната Рада в рамките на два месеца.

Според изпълняващия длъжността президент на Енергоатом процесът вече е на етапа на предварителна подготовка на проекта. „Одобрих Графика за работа по завършване на енергоблокове № 3 и № 4 на ХАЕЦ с ясни срокове за всички етапи: от разработването на проекта и предаването на експертизата до завършване на строителството“, каза Петър Котин. „Датата на започване на проектирането пряко зависи от това колко бързо Върховната Рада ще разгледа съответния законопроект.“

На 15 октомври специалисти от «Атомпроектинжиниринг», обособено подразделение на НАЭК «Энергоатом», Киевския изследователски и проектантски институт «Энергопроект» (КИЭП) и чешката компания Skoda JS, проведоха семинар за подготовка за изграждането на 3-ти и 4-ти енергоблокове на ХАЕЦ. Отсега нататък, обещават в „Енергоатом“, онлайн срещи между украински и чешки експерти да се провеждат ежеседмично, а чешката страна вече е представила своите методики и предложения за разглеждане на украинските ядрени специалисти.

Петър Котин припомни, че Skoda JS е европейска компания с богат опит в сътрудничество не само с Енергоатом, но и с европейски оператори на атомни електроцентрали, като френския EDF (Électricité de France).

„Чешката компания винаги е била наш надежден партньор и сега, в проекта за изграждане на енергоблокове № 3 и № 4, ХАЕЦ действа като доставчик на реактори за енергийни блокове от типа VVER-1000. И сега имаме политическата воля на висшето ръководство на държавата Украйна и в същото време готовността на чешката страна за ползотворно, бързо и ефективно сътрудничество “, заяви и.д. президент на Енергоатом.

Той добави, че сега специалистите на Компанията, заедно с чешките колеги, подготвят придружаващи документи: за проверка на оборудването на строителната площадка (което ще се извършва по методика на чешката страна); материалите с меморандума за сътрудничество между Енергоатом и Skoda JS; както и междуправителствено споразумение, което ще позволи на компанията да получи заем за изграждането на трети ичетвърти енергоблок от Чешката експортна банка.

Източник: https://www.atom.gov.ua/ru/press_centr-19/novosti_kompanii-20/p/glava_energoatoma_kompania_dolzna_nacat_i_zaversit_process_korporatizacii-46375

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари