ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – АЕЦ “Бюже” – ASN разреши следващо увеличаване на срока за експлоатация на втори енергоблок

31.07.2012

На 23 юли Надзорният орган по ядрена безопасност (ASN) на Франция съобщи, че е взел решение за продължаване на срока за експлоатация на втори блок на АЕЦ “Бюже” до 40 годишна възраст.

Съгласно това решение, експлоатацията на блока може да бъде продължена с още 10 години след завършването на предвидения планов ремонт свързан с изтичането на 30 годишната експлоатация.

Реално той беше завършен на 25 октомври 2010 година. След това блокът се експлоатираше съгласно временно разрешение, издадено от  ASN за периода на разглеждане на заявката за удължаване на срока за експлоатация.

От ASN поясняват, че новите лицензионни условия отчитат допълнителните изисквания за безопасност, установени след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”.

Втори блок на АЕЦ “Бюже” с електрическа мощност 910 MW е вторият, след първи блок на АЕЦ “Фасенхайм”, който получава лиценз от надзорния орган за продължаване на срока за експлоатация до навършване на 40 години.

Френското законодателство не предвижда фиксиране на пределни срокове за експлоатация на ядрените енергоблокове, обаче изисква на всеки 10 години надзорният орган да издава ново разрешение за по-нататъшната експлоатация на всеки енергоблок.

Срокът на експлоатация на втори блок на АЕЦ “Бюже” се продължава за трети път след пускането му през март 1979 година.

Това е вторият по възраст действащ енергоблок, който беше пуснат в експлоатация около 1,5 години след най-стария първи блок на АЕЦ “Фасенхайм”.

Френският президент Франсоа Оланд обяви намеренията на правителството за затваряне на АЕЦ “Фасенхайм” през следващите 5 години.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари