ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Направена е първата стъпка към енергийния пуск – развъртане на турбината

31.10.2020

В Беларусската АЕЦ (генерален проектант и главен изпълнител – Инженерното поделение на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом”) специалистите извършиха една от най-важните и решаващи операции от етапа на подготовка на блока за стартиране на производството на електроенергия – привеждане на роторите на турбоагрегата до номинална скорост на празен ход (без свързване към мрежата). Експертите наричат момента на началото на тяхното въртене „тласък (толчок) на турбината“.

 

 

„Турбоагрегатът бе изведен на номинални обороти. Всички показатели, включително вибрационното състояние, са в норма, което позволява да пристъпим към програмата за тестване на турбината на празен ход и генератора преди включване в мрежата“, заяви Виталий Полянин, директор по проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ от групата АСЕ, която е част от „Росатом“.

Пускането на първи енергоблок започна на 7 август 2020 г., когато в реактора бе заредена първата горивна касета със свежо ядрено гориво. На 11 октомври реакторът бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност, а на 23 октомври Министерството на извънредните ситуации на Беларус издаде разрешение за изпълнение на дейностите по програмата за енергийно стартиране на първи енергоблок.

В момента в енергоблока се извършва постепенно увеличаване мощността на реакторната установка до 40%.
В близко бъдеще ще бъдат направени тестове на оборудването и технологичните системи, след което енергоблокът ще бъде включен в мрежата и ще започне да подава първите киловатчаса електроенергия в енергийната система на Беларус.

Подробности на: https://ase-ec.ru/for-journalists/news/2020/oct/vypolnen-probnyy-pusk-turbiny-pervogo-energobloka-belorusskoy-aes/

Четиво за любонателните:

Това е най-мощната бърооборотна турбина в света с номинални обороти – 3000 в минута.
Има други с по-голяма мощност, но те са бавнооборотни на 1500 оборота в минута. Нашите, на АЕЦ „Козлодуй”, са бавнооборотни.

Разгледайте внимателно снимката за да разберете защо в текста се говори за роторите.
Мако ще ви подскажа – генераторът е разположен по средата между двате симетрични половини на турбината, като е предвидена възможност всяка да работи по-отделно при необходимост.

Tags: ,

3 Responses to Беларуска АЕЦ – Направена е първата стъпка към енергийния пуск – развъртане на турбината

 1. 123 on 31.10.2020 at 7:52

  Една лека корекция. ТОва в средата всъщност е цилиндър високо налягане. Четирите големи цилиндъра от двете страни са цилиндри ниско налягане. Това се прави с цел намаляване на аксиалните сили, които действат на ротора, и облекчаване работата на аксиалния лагер.
  Генераторът е в единият край, в случая на снимката е в далечния край на турбоагрегата.

  В тази статия на рисунок 1 ето видно: http://www.proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=2330

 2. hursa on 31.10.2020 at 12:50

  Това, че всички цилиндри са двупоточни – разтоварва аксиалния лагер (до колкото знам). Всъщност, както е и при турбините К-1000… на АЕЦ „Козлодуй“.

 3. Красимир Христов on 31.10.2020 at 21:54

  Благодаря! Много интересна и познавателна статия.
  Това, което написах в текста е съчинение по картинка за което се извинявам на читателите.
  А иначе имам далечни спомени от времето когато този агрегат се демонстрираше в разрез на едно голямо изложение в Русия като действащ макет, явно спомените ми са поизбледнели.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19