ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – NRC даде дефиниция на микрореакторите

28.10.2020

Комисията за ядрено регулиране (NRC) даде първата дефиниция на микрореакторите, като по този начин ги отдели от малката ядрена енергетика.
Трябва да се отбележи, че определението не установява ясна граница на мощността между микрореакторите и малките реактори.

„Микрореакторите се различават значително от големите реактори с лека вода (LWR), за които NRC е разработила повечето от своите правила и насоки“, се казва в документа на комисията от 6 октомври 2020 година.

„Въпреки че не е установена нормативна дефиниция, микрореакторите имат малка мощност (от порядъка на десетки мегавати топлинна мощност)“, се казва в документа.

Според документа микрореакторите се характеризират и с „по-опростена конструкция с вътрешни присъщи свойства на безопасност“.

В малко вероятния случай на авария на микрореактора потенциалните и радиологични последици ще доведат до по-малко въздействие върху общественото здраве и безопасността на населението.

„Микрореакторите могат да изпълняват нестандартни за ядрената енергетика функции, включително обслужване на отдалечени райони, резервно производство на енергия, производство на водород, обезсоляване на вод, производство на топлина за технологично производство, както и подкрепа за военна и критична национална инфраструктура“, се казва в документа.

Източник: http://atominfo.ru/newsz02/a0493.htm

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари