ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ВНИИНМ „Академик Бочвар” направи „ядрена батерия“ за космически апарати

27.10.2020

Специалистите на високотехнологичния изследователски институт по неорганични материали „Академик Бочвар“ (ВНИИНМ, Москва, част от горивната компания „ТВЕЛ“ на държавната корпорация „Росатом“) са произвели прототипи на заместващи вноса захранванващи източници на базата на радиоактивен изотоп на трития за космоса и авиацията, съобщава вестник „Страна Росатом“.

Захранващият източник работи на тритий, радиоактивен изотоп на водорода. Енергията на неговото излъчване се преобразува в електричество с помощта на полупроводников преобразувател.

Такива източници са необходими за захранване на електрически системи с ниска мощност, микроелектромеханични вериги, сензори, измервателни уреди и т.н. Тритий е удобен за създаване на такива „батерии“, тъй като е достатъчно радиоактивен (период на полуразпад 12,3 години), но в същото време неговото бета-излъчване е много меко, не разрушава структурата на полупроводниковите материали, което ще позволи да се поддържат работните характеристики на източника на захранване в продължение на 15 години … Мощността на такава руска „батерия“ е 200 нановата, диаметърът е 30 милиметра, а височината е 15 милиметра.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/10/26/108239

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари