ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Планове за строителство на нови АЕЦ в САЩ

13.10.2011

Президентът на Института по ядрена енергетика на САЩ (NEI) Марвин Фертел съобщи, че независимо от събитията в АЕЦ “Фукушима”, плановете за строителство на от 4 до 6 нови ядрени енергоблокове на територията на САЩ за периода 2016-2020 г. все още са реалистични.

 

“Преди Фукушима намирахме това за реалистично. След Фукушима считаме това за много реалистично” – казва той.

 

М. Фертел заявява още, че до 2050 г. се очаква строителството на още по-голям брой реактори за замяна на изработилите ресурса си стари АЕЦ за удовлетворяване на растящите енергийни нужди. В публикуваният от Министерството на енергетиката на САЩ бюджет за 2011 финансова година, която започва на 1 октомври), обемът на гарантраните заеми за компаниите, планиращи строеж на нови АЕЦ, се увеличава тройно – от отделените сега 18,5 милиарда до 54,5 милиарда долара.

 

Фертел съобщава също, че се правят стъпки към повишаване на безопасността на и така безопасните АЕЦ. Независимата специална група за аварията във Фукушима към Комисията по ядрено регулиране (NRC), изучаваща в продължение на 90 дни състоянието на ядрено-енергетичните установки, е стигнала до извода, че съществуващите американски АЕЦ работят безопасно.

 

NRC препоръчва да се обърне особено внимание на продължителността на работа на централата в условия на изключване от енергосистемата, усъвършенстване на защитата от наводнения, а също и засилване на изискванията към обучение на персонала в случай на тежки аварии.

 

Веднага след аварията в АЕЦ Фукушима във всяка американска атомна електроцентрала е направена проверка на способността й безопасно да се справи с последствията от тежка авария, независимо от причините за нея. Много от откритите недостатъци са оперативно отстранени и са намерени много възможности за по-нататъшно усъвършенстване на безопасността.

 

Според съобщение на Световната ядрена мрежа (WNN), Southern Company планира да започне мащабно строителство на два енергоблока с реактори AР-1000 в края на тази година. Публичните изслушвания по този въпрос ще продължат примерно до края на тази година. Резултатът ще бъде издаване на обединен лиценз за строителство и експлоатация на енергоблоковете(COL).

 

Новите блокове Vogtle-3 и -4 ще бъдат построени близо до Уейнсбъроу, щата Джорджия, до двата действащи Vogtle-1 и -2 с реактори PWR, въведени в промишлена експлоатация през 1987 и 1989 г., съответно.

 

Дори и сега, в рамките на ограниченото решение, се изпълняват значителни по обем дейности, включително и някои работи, имащи отношение към безопасността. На площадката работят два циментови завода, монтират се големи секции от бетонни тръбопроводи за циркулация на охлаждащата вода, построени са стени, ограничаващи бъдещото разположение на енергоблоковете.

 

Предвидено е пускът на енергоблоковете да бъде през 2016 и 2017 г.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари