ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Енергоатом“ изчислява разходите за извеждане от експлоатация на един ядрен енергоблок на 300-400 милиона долара

22.10.2020

НАЕК Енергоатом изчислява разходите за извеждане от експлоатация на един енергоблок VVER-440 на 300 милиона долара, а на блок VVER-1000 на 400 милиона долара.
Очаква се процесът на извеждане от експлоатация да продължи десетилетия.

 

Това обяви вицепрезидентът на Енергоатом Герман Галущенко (в дясно) по време на онлайн среща по проблемите и перспективите за развитие на ядрената енергетика, организирана от Energy Club.

„Според нашите оценки първите блокове, които трябва да бъдат изведени от експлоатация, са два блока на Ровненската АЕЦ, това са VVER-440. Стойността на извеждането на такъв блок (това е приблизителна цифра) е някъде около $ 300 млн. Ако говорим за VVER-1000, това е някъде около $ 400 млн. „, каза той.

Според Галущенко процесът на извеждане от експлоатация на ядрените блокове продължава десетки години, като през този период компанията трябва да спечели средства за финансиране на тези разходи.

Отложен демонтаж – предимства

В началото на юли 2020 г. пресслужбата на Енергоатом обяви, че компанията обмисля най-оптималния метод за отложено демонтиране (с продължителност 52 години от началото на процеса) за извеждане от експлоатация на блоковете, за да се сведе до минимум радиационното натоварване на персонала и възможността да се натрупват средства за дълъг период от време.

Същност на метода

При метода на отложения демонтаж енергийния блок се поддържа в студено състояние в продължение на няколко десетилетия след изваждането на ядреното гориво от него.
Такъв подход е необходим за намаляване на дозата на излъчване от най-замърсеното реакторно оборудване и конструктивните елементи на енергийния блок.

Финансиране

Припомняме, че кабинетът на министрите на Украйна, създавайки фонд за резервиране на средства за бъдещо извеждане от експлоатация НАЕК „Енергоатом“, трябва да определи инвестиционната политика на този фонд, която да му позволи да инвестира в определени финансови инструменти, за да сведе до минимум въздействието през годините. инфлационни процеси.

Източник: https://elektrovesti.net/73031_energoatom-otsenivaet-stoimost-snyatiya-s-ekspluatatsii-energobloka-aes-v-300-400-mln?preview=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари