ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ръководителят на МААЕ прогнозира – 10-12 нови държави с ядрена енергетика до 2030 година

21.10.2020

През следващото десетилетие в света ще се появят 10-12 държави, които пускат за първи път своите атомни електроцентрали.
Тази прогноза беше направена от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по време на открит онлайн разговор с генералния директор на Агенцията за атомна енергия (NEA) на ОИСР, Уилям Магвуд.

 Ръководителят на МААЕ припомни, че страни като Бангладеш, Беларус, Египет, Турция и Обединените арабски емирства вече изграждат първите си атомни електроцентрали, докато Кения, Гана, Филипините и Узбекистан „сериозно обмислят“ тази възможност.
В същото време той подчерта стартирането на първата атомна електроцентрала в ОАЕ тази година като добър пример за взаимодействие между МААЕ и правителствените агенции при създаването на собствена ядрена индустрия в страната.

Гроси също така отбеляза, че до 100 от 172-те държави-членки на МААЕ нямат атомни електроцентрали или дори енергийни реактори и „идват в агенцията по други причини и това се цени изключително много.
Те са тук за продоволствена сигурност, ядрена медицина и управление на водите. Това са нещата, които ги довеждат в МААЕ „, каза той.

Позовавайки се на ролята на МААЕ в реагирането на епидемията COVID-19, генералният директор отбеляза, че тази ситуация показва безценната роля на ядрените технологии.
МААЕ организира доставката на диагностично оборудване за верижна реакция на полимеразна обратна транскрипция (RT-PCR) до различни страни, това е най-чувствителният метод за откриване на вируса, който се предлага в момента.
Това беше най-голямата операция в историята на МААЕ, в която участваха 125 държави.
А сега МААЕ стартира дългосрочна програма за борба с бъдещите пандемии, наречена Интегрирано действие на зоонозната болест (Zoonotic Disease Integrated Action – Zodiac).

Засягайки темата за изменението на климата, Рафаел Гроси припомни участието си в конференцията на COP 25 за климатичните промени в Мадрид, която се проведе в края на миналата година (което беше първото му официално пътуване след избирането му за генерален директор на МААЕ) и изрази надежда за забележимо участие на представители на ядрената индустрия в предстоящата климатична конференция COP 26 в Глазгоу (Великобритания).

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/10/20/108081

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари