ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Цени на директни договори за покупка и продажба на ВЕИ електроенергия в Европа и Америка

19.10.2020

Платформата Level10, организация, посветена на структурирането на споразуменията за покупко-продажба на слънчева и вятърна енергия (PPA), публикува ценовите индекси (PPA Price Index) за тези спразумения за Европа и Северна Америка през третото тримесечие на 2020 година.

 

 

Европа

Прави впечатление, че в Европа с относително посредствени слънчеви ресурси, договорните цени за слънчева енергия са по-ниски, отколкото за вятърна енергия. Нещо повече, в сравнение с второто тримесечие цените на вятърния PPA се повишиха, докато слънчевите, напротив, паднаха.

Според LevelTen Energy, който анализира ситуацията в 15 европейски държави, цените на вятърната енергия са се повишили с 8,3% в сравнение с предното тримесечие до 48,40 EUR/MWh, докато цените на слънчевата енергия са спаднали с 0,3% до 42,30 EUR/MWh.

През третото тримесечие най-ниските цени на вятърната енергия са отчетени в Швеция – 29 EUR/MWh. Следват я Финландия (30 EUR/MWh) и Литва (33 EUR/MWh). Показаните стойности представляват 25-ия процентил, т.е. 25% от най-ниските офертни цени (индекс P25).

Най-високите цени на вятърната енергия в Европа са регистрирани във Франция (95 EUR/MWh) и Великобритания (53 EUR/MWh).
Имайте предвид, че през второто тримесечие цените във Франция бяха 77,5 EUR/MWh.

Каква е причината за толкова високи цени? LevelTen Energy отдава това на комбинация от сложни разрешителни процеси и липсата на нови площадки за мащабни, икономически конкурентни проекти.

Авторите отбелязват, че ниските пазарни цени на електроенергията в Северна Европа, както и наличието на атрактивни възможности за финансиране, стоят зад ниските цени на PPA в Швеция. Тези фактори също допринесоха за съседна Дания с най-ниски цени на слънчевата енергия (31 EUR/MWh). Трите държави с „най-евтиното слънце“ включват още Швеция и Испания. Интересен феномен. С Испания е ясно, че тя има най-добрите слънчеви ресурси в Европа, но най-ниските цени са в Скандинавия.

Тук обаче няма загадка. PPA е само една от формите за закупуване на енергия от ВЕИ и, от друга страна, финансирането на проекти за ВЕИ. Тя се конкурира с други структури и инструменти, приети в една или друга юрисдикция. Това е и една от причините за ценовите разлики между държавите.

САЩ

В Северна Америка цените на PPA растат както за вятърни, така и за слънчеви проекти, според доклад на LevelTen.
Индексът на цените на слънчевата енергия е 29,30 $/MWh, а вятърната енергия е 30,60 $/MWh.

Причината за покачването на цените в САЩ, според авторите, е голямото търсене на възобновяема енергия от корпоративни купувачи и дистрибуторски компании. Пазарът сега се превръща в пазар на продавача.

Източник: https://elektrovesti.net/73010_tseny-pryamykh-dogovorov-kupli-prodazhi-vie-elektroenergii-v-evrope-i-amerike

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари