ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF – Компанията ще представи реакторната технология EPR 2 през 2021 година

17.10.2020

Контролираният от държавата оператор на комунални и атомни електроцентрали EDF възнамерява да представи нова, по-евтина за изграждане версия на своята реакторна технология EPR до средата на 2021 г., съобщи компанията в четвъртък.

 

EDF заяви, че следващото поколение EPR, известно като EPR 2, ще се възползва от намаляването на подготвителните проучвания, водещо до значително намаляване на разходите.

Компанията заяви, че планира да въведе и нови мерки за надзор за големите си проекти, след като правителствен одит миналата година подчерта недостатъците на планирането и лошата координация на някои обекти.

Одитът посочи няколко проблема, засягащи по-широкo френска ядрена индустрия, включително липса на специфични умения в EDF, лошо управление на проекти и проблеми, които групата е имала при интегрирането на ядрения бизнес на своя неуспешен конкурент Areva.

EDF заяви, че е постигнала напредък по планa за привеждане на френската ядрена индустрия в съответствие с „най-високите стандарти за усърдие, качество и съвършенство, необходими за успешното завършване на ядрени проекти“.

„Това е голямо предизвикателство, тъй като ядрената енергетика, генерира електроенергия като нисковъглероден енергиен източник, трябва да продължи да играе активна роля в борбата срещу изменението на климата“, се казва в изявлението.

През декември 2019 г. EDF заяви, че е заделила 100 млн. Евро за 2020 и 2021 г. за плана, известен като Excell.

През октомври 2019 г. вестник Le Monde съобщи, че френското правителство е поискало от EDF да се подготви за „нов старт“ за ядрената енергетика с планове за изграждане на шест блока EPR през следващите 15 години.

EDF се сблъсква със закъснения в строителството на някои енергоблокове, включително с проекта си EPR за Flamanville-3 в Нормандия. Блокът от поколение III изостава с 12 години и надвишава бюджета с 4 милиона евро.

Регулаторът ASN заяви през юли, че около 100 заварки в реакторните вериги трябва да бъдат ремонтирани, преди реакторът да може да бъде пуснат в експлоатация, въпреки че се очаква този брой да се промени в зависимост от резултатите от проверките.
EDF заяви в четвъртък, че е създал план за заваряване „за справяне с конкретни предизвикателства пред компетентността и качеството“. Планът ще подпомогне обучението и квалификацията на заварчици, работещи по ядрени проекти.

Правителството отложи решението дали да се построят нови ядрени мощности или не, докато не заработи Flamanville-3, което сега се очаква в края на 2022 година.

Hinkley Point C

EDF изгражда първата нова британска АЕЦ Hinkley Point C от повече от две десетилетия два енергоблока с реактори EPR, сега и с подкрепата на китайската CGN.

През септември 2019 г. EDF повиши прогнозата си за разходите за завършване на Hinkley Point C на между 21,5 и 22,5 млрд. Паунда, което е увеличение с 1,9 млрд до 2,9 млрд. Паунда в сравнение с предишните прогнози.

EDF също заяви, че възнамерява да продължи с плановете си за Sizewell C, възпроизвеждайки предимствата на Hinkley в източната част на Англия.
През май EDF подаде заявление за изграждане на два нови EPR блока в Sizewell C.

Източник: https://www.nucnet.org/news/company-says-it-will-unveil-epr-2-reactor-technology-in-2021-10-5-2020

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19