ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Направена е поредната стъпка към възобновяване експлоатацията на японската АЕЦ „Касивадзаки-Карива“

17.10.2020

На 14 октомври 2020 г. Японският орган за ядрено регулиране (NRA) одобри отчета на генерирщата компания Tokyo Electric Power Company (TEPCO) за модернизацията и подобренията на безопасността на блок 7 на АЕЦ Касивадзаки-Карива в префектура Ниигата.
Както беше съобщено, това решение трябва да бъде следващата стъпка към възобновяването на работата на този енергиен блок.

 

 

АЕЦ „Касивадзаки-Карива“ е известна с факта, че преди аварията във Фукушима през 2011 г. тя се смяташе за най-мощната атомна електроцентрала в света (7 енергийни блока с обща инсталирана мощност 8,2 GW) или за втората след Фукушима (ако се разглеждат АЕЦ „Фукушима-1“ и“ „Фукушима-2″като една централа).
След аварията през 2011 г. АЕЦ „Касивазаки-Карива“, както и всички други АЕЦ в Япония, беше спряна, с възможност за по-нататъшно възобновяване на експлоатацията в случай на модернизация в съответствие с новите «постфукусимски» стандарти за безопасност.

През септември 2013 г. TEPCO подаде заявление до NRA относно намерението да се извърши работа по модернизация на блокове 6 и 7 на АЕЦ Касивадзаки-Карива и предложи проект на план за съответната работа.
През октомври 2017 г. NRA издаде заключение, според което тези блокове отговарят на действащите стандарти за безопасност, но в същото време разпореди редица допълнителни работи по тези блокове, включително изграждане на сеизмични защитни укрепления, изграждане на язовир и създаване на допълнителна система за резервно електрозахранване в случай на авария.

Блокове 6 и 7 на АЕЦ «Касивадзаки-Карива» са оборудвани с усъвършенствани реактори с кипяща вода (ABWR – Advanced Boiling Water Reactor) с инсталирана мощност от 1356 MW всеки, които са въведени в експлоатация през 1996 г.
Това се оказаха първите реактори с кипяща вода в Япония, за които беше подадено заявление за рестартиране след инцидента във Фукушима.
Източникът не съобщава за възможната по-нататъшна съдба на енергоблокове № 1-5, които са експлоатирали реактори с кипяща вода от по-ранното поколение BWR-5 (с мощност 1100 MW, въведени в експлоатация в периода от 1985 до 1989 година).

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/10/16/107987

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари