ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Поредният етап от подготовката за синхронизация на Украйна с европейската енергийна система ENTSO-E приключи

15.10.2020

На 11-12 октомври се проведоха успешни тестове на системите за възбуждане на генераторите и системите за регулиране на турбините на енергоблоковете в Южноукраинската атомна електроцентрала.

 

Изпитанията на генериращото оборудване на електроцентралите с цел моделиране и валидиране на системите за възбуждане и системите за регулиране на честотата и мощността бяха проведени съгласно графика.

През август бяха проведени подобни тестове в блоковете на Ровненската и Запорожската АЕЦ, а с тестовете в ЮУАЕЦ завърши този етап от изпитанията.

Резултатът от тестването на енергийните блокове на АЕЦ ще бъде формирането на изходните данни, необходими за създаване на математически модел на Обединената енергийн система (ОЕС)на Украйна и извършване на изчисления на статичната и динамичната стабилност при синхронна работа с европейската енергийна система.

Синхронизирането на украинската ОЕС с европейските енергийни системи е една от стратегическите задачи на държавата.
Сега изпълнението на всички изисквания върви по план.

„По време на срещите си с нашите европейски партньори винаги подчертавам, че пълното техническо синхронизиране на украинската енергийна система с енергийната система на Европейския съюз и интеграцията на нашите електроенергийни пазари е един от основните приоритети на държавната енергийна политика на Украйна. И вече е направено много за това “, отбеляза Олга Буславец.

По-конкретно приключи изпитването на енергийните блокове на електроцентралите, реконструкцията и изграждането на необходимите електропроводи и подстанции е към завършване.

В същото време, в допълнение към планираните технически мерки, за успешното завършване на синхронизацията е необходимо да се извърши сертифициране на оператора на преносна система в съответствие с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. Предпоставка за това е приемането на съответния законопроект за уреждане на въпроса за сертифициране на оператора на електропреносната система съгласно модела за разделяне на ISO, който сега се разглежда във Върховната Рада на Украйна.

Проблем

Максим Юрков, член на борда на НЭК «Укрэнерго», по време на Първата конференция по енергийно право, организирана от Украинската адвокатска колегия, заяви, че системният оператор на Украйна – компанията «Укрэнерго» е изправен пред проблем – не може да бъде сертифициран за интеграция в ENTSO-E поради конфликти в украинското законодателство.

Източник: https://elektrovesti.net/72951_zavershilsya-ocherednoy-etap-podgotovki-sinkhronizatsii-ukrainy-s-evropeyskoy-energosistemoy-entso-e

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари