ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«ЗиО-Подольск» изпрати комплект оборудване за АЕЦ «Руппур» в Бангладеш

15.10.2020

ПАО ЗиО-Подолск (част от машиностроителното подразделение на Росатом – АД „Атоменергомаш”) произведе и изпрати комплект основно оборудване за АЕЦ „Руппур“.

Два резервоара на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора (САОЗ) и два подгревателя високо налягане ПВД-К-5 и ПВД-К-6 бяха изпратени в Република Бангладеш. Оборудването е предназначено за енергиен блок № 2.

За лбознателните

Резервоарът за аварийно охлаждане на зоната е предназначен за автоматично подаване на охлаждащ разтвор на борна киселина към активната зона на реактора в случай на изтичане на охлаждаща течност и се включва в случай на аварийно разхерметизиране на първи контур.
Резервоарът САОЗ е елемент от пасивната част на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора. Теглото на всеки резервоар е 78 тона.

Подгревателите високо налягане ПВД-К-5, 6 са елементи на машинната зала (турбинния остров) на атомната електроцентрала. ПВД са крупногабаритни изделия с дължина от 9,5 до 12,5 метра и тегло от 110 до 130 тона.
Те изпълняват функцията за нагряване на захранващата (питателната) вода, подавана в парогенератора, чрез охлаждане и кондензиране на парата, вземана (отбираема) от междинните степени на турбината.

Общото тегло на изпратената продукция за енергоблок № 2 на АЕЦ „Руппур“ беше около 400 тона. Оборудването, произведено в ZiO-Podolsk, има 50-годишен експлоатационен живот. Проектната документация е разработена от специалистите от Департамента за ядрено инженерно оборудване на ПАО „ЗиО-Подолск“, които също така предоставят авторско съпровождане при производството.

За справка

АД Атоменергомаш е комплексен доставчик на цялото оборудване за реакторното отделение и значителна част от оборудването в турбинната зала на АЕЦ „Руппур“ с реактор ВВЭР-1200. Предприятията на подразделението произвеждат реактори, парогенератори, помпено и топлообменно оборудване.

АЕЦ «Руппур» се проектира и изгражда по руски проект. Централата ще се състои от два енергийни блока с електрическа мощност 1200 MW всеки с реактори ВВЭР VVER от поколение 3+.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-204378

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари