ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Площта на подлежащите на дезактивация земи може да достигне до 3 % от територията на Япония

13.10.2011

Площта на земите, в които нивото на облъчване превишава един милисиверт за година, във осем японски префектури представлява 3 % от територията на Япония. Тези предварителни разчети са базирани на обновения план за дезактивация, направен от Министерството на околната среда, съобщава в. „Асахи“.

 

 

Съгласно планът на министерството, обнародван в края на септември, на дезактивация подлежат земите, в които радиационният фон превишава пет милисиверта за година. По предварителните разчети, основани на радиационната карта на местностите, дезактивацията трябва да бъде извършена на площ от 2,4 хиляди квадратни километра. Разходите за целта ще бъдат 4,8 милиарда долара.

 

Съгласно новия проекто-план, който ще се обсъжда от правителството в края на ноември, на дезактивация подлежат също и земите с ниво на радиация 1-5 милисиверта за година.

 

В резултат на това, само в префектура Фукушима към осемте хиляди кв. км. с ниво над пет милисиверта за година се добавят още 6,2 хиляди кв. км. с ниво на облъчване от един до пет милисиверта, като общата им площ възлиза на 60 % от територията на префектурата.

 

В другите префектури земи с ниво над 5 милисиверта за година не са открити, а площта на земите с 1-5 милисиверта възлиза на: 2,1 хиляди кв.км. в Гума, 1,7 хиляди в Тотиги, по 440 кв.км. в Мияги и Ибираки, 180 в Тиба, по 20 в Токио и Сайтам.

 

По този начин, общата площ на земите, в които нивото на радиацията превишава 1 милисиверт за година, възлиза на 13 хиляди кв.км. или 3 % от цялата територия на Япония.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари