ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – АЕЦ „Пакш” ще получи първа новата модификация руско ядрено гориво

14.10.2020

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, завърши проект за разработване и обосновка на нова модификация ядрено гориво за реакторите ВВЕР-440 на унгарската АЕЦ „Пакш“.
На възложителя – MVM Paks Ltd., бе предаден пълен пакет документи за лицензиране на новото гориво в националния ядрен регулатор на страната.

 

Първата партида модифицирано ядрено гориво от второ поколение за ВВЕР-440 ще бъде доставена на АЕЦ „Пакш“ тази година.

То ще позволи да се оптимизира водно-урановото съотношение в активната зона на реактора, ще повиши ефективността на използване на горивото и ще подобри икономическите характеристики на експлоатация на енергоблоковете.

В проекта по разработване и обосновка на новото гориво участваха специалисти от ОКБ „Гидропресс“ (част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“), Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Акад. Бочвар“, Машиностроителния завод в град Електростал и Курчатовския институт.
На площадката на „Гидропресс“ топлоотделящите сборки и работните касети от новата модификация преминаха комплекс от хидравлични, ресурсни и вибрационни изпитания.

Договорът между ТВЕЛ и унгарската MVM Paks Ltd. за реализиране на инженеринговия проект за разработване, обосновка и внедряване на новото гориво, бе подписан в края на 2017 година.

„ТВЕЛ и АЕЦ „Пакш“ са свързани с многогодишни партньорски отношения и редица успешно реализирани проекти.
Внедряването на нова модификация гориво в четирите енергоблока на АЕЦ „Пакш“ ще позволи на възложителя постепенно да намали горивния компонент в разходите за производство на електроенергия и да получи осезаем икономически ефект.

АЕЦ „Пакш“ произвежда почти половината от електроенергията на Унгария и за нас, като производители на ядрено гориво, е въпрос на професионална гордост да осигурим за унгарската атомна енергетика надеждни доставки не само на качествена, но и на икономически изгодна продукция“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/10/13/107844

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари