ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Аржентина – Завърши сглобяването на основните компоненти на многофункционалния реактор RA-10

13.10.2020

Националната комисия по ядрена енергия на Аржентина (CNEA) съобщи, че са инсталирани помпите за първи контур на многоцелевия реактор RA-10 на площадката на ядрения център в Есайса близо до Буенос Айрес.

 

 

 

По този начин е завършено сглобяването на големите компоненти на реактора. Строителството на RA-10 започна през 2016 г. и в него участват 80% местни технологични компании и институти.

Изграждането се извършва съвместно от CNEA и INVAP, която се занимава с дизайн, изработване и доставка на оборудване. От Националната комисия по ядрена енергия подчертават, че след въвеждането си в експлоатация реактор RA-10 ще осигури доставка на радиоизотопи за медицината и ще може да удовлетвори значителна част от търсенето им в Латинска Америка и на световния пазар.

Освен това реакторът ще се използва за тестове за облъчване на съвременни ядрени горива и материали и изследвания на неутронно излъчване.

Подробности на: https://world-nuclear-news.org/Articles/Large-components-in-place-for-Argentinean-research

Б.Р. – RA-10 с топлинна мощност 30 MW е отворен реактор (без вътрешно налягане) от басейнов тип.
Изграждането на басейна – в който ще се помещава активната зона на реактора – завърши през август 2018 година.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари