ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Savannah River / Горещото пускане в експлоатация започва с първата партида радиоактивни отпадъци

11.10.2020

На площадката Savannah River (Саванна Ривър) на DoE в Южна Каролина започна горещо въвеждане в експлоатация на първата партида от 18 хиляди литра отпадъци с радиоактивни соли в новия си завод (Salt Waste Processing Facility – SWPF), процес, който се очаква да отнеме около 10 дни.

 

Въздушен изглед на съоръжението за преработка отпадъци от радиоактивни соли.

Изграждането на съоръжението беше 20-годишен проект и се очаква да се третират всички отпадъци, съхранявани в Savannah River в рамките на 10 години.
През август DOE разреши „горещи“ или радиоактивни операции да започнат в SWPF, сигнализирайки за завършване на проекта и преминаване от фаза на проекта към оперативна работа.

Aiken Standard съобщава, че в понеделник в съоръжението са прехвърлени приблизително 18 000 литра отпадъци. Savannah River Remediation, оператор на течни отпадъци в района на Savannah River, премести встъпителната партида от фермата H Tank – подземна система за съхранение, където се съхраняват и наблюдават отпадъците.

Доставянето на радиоактивните отпадъци в SWPF тази седмица беше в съответствие с очакванията, изложени миналия месец.
На 24 септември се проведе церемония по официалното пускане на съоръжението в експлоатация.

С цел да преработи 140 милиона литра отпадъци от радиоактивни соли, съхранявани в резервоарите на площадката на Savannah River, DOE избра за главен изпълнител Parsons Corporation, която да проектира, изгради и въведе в експлоатация SWPF и да експлоатира съоръжението за една година.
Парсънс завърши изграждането на SWPF през април 2016 г., осем месеца предсрочно и за над 65 млн. долара под целевите разходи по договора за строителство.

SWPF е последният голям елемент от системата за течни отпадъци в Savannah River и ще обработва по-голямата част от съхраняваните солеви отпадъци на обекта, като отделя силно радиоактивните отпадъци – най-вече цезий, стронций, актиниди и суспензия от отпадъци – от по-малко радиоактивния солеви разтвор.

След приключване на първоначалния процес на разделяне концентрираните високоактивни отпадъци ще бъдат изпратени до близкото съоръжение за преработка на отбранителни отпадъци (DWPF).
Дезактивираният солен разтвор ще се смесва с циментообразна фугираща смес в близкото съоръжение за циментиране на РАО за съхранение на площадката.

Премахването на солевите отпадъци, които запълват над 90% от резервоарното пространство на площадката Savannah River, е основна стъпка към изпразването и затварянето на 43-те останали резервоара за високоактивни РАО.

Производство на ядрени материали в Savannah River е довело до генериране на течни радиоактивни отпадъци, които се съхраняват временно в 49 подземни резервоара за РАО.

Източник: https://www.nucnet.org/news/hot-commissioning-begins-with-first-batch-of-radioactive-waste-10-5-2020

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19