ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Доклад на Кралското общество / Великобритания подчертава потенциала на ядрената когенерация

11.10.2020

Топлината от реакторите, от която голяма част се губи, би могла да се използва за битово отопление и производство на водород

 

 

Проектът Sizewell C проучва използването на част от топлината за когенерация.

Ядрената енергия има потенциала да помогне на Обединеното кралство да постигне нулеви нулеви емисии на въглерод до 2050 г. не само чрез производството на нисковъглеродна електроенергия, но и чрез по-пълно използване на топлината, генерирана от реакторите, заяви Кралското общество на брифинг за политиката (a policy briefing).

В брифинга се разглежда как използването на ядрена енергия може да бъде разширено, за да се използва максимално енергията, произведена от ядрени централи, както и да има гъвкавостта да допълва енергийната система с нарастващ принос на периодично възобновяема енергия.

Ядрената „когенерация“ е мястото, където топлината, генерирана от ядрената инсталация, се използва не само за производство на електроенергия, но и за посрещане на някои от „трудно декарбонизиращите“ енергийни нужди като отоплението в дома и производството на водород.
Това също така дава възможност на АЕЦ да се използва по-гъвкаво, като превключва между приложенията за производство на електроенергия и когенерация.

Обществото обаче предупреждава, че в Обединеното кралство няма съществуващи инсталации за ядрено комбинирано производство и би било икономически предизвикателство да се преобразуват настоящите атомни електроцентрали в подкрепа на когенерацията.

Планираните новостроящи се ядрени централи са предназначени предимно за производство на електроенергия, но проектите могат да бъдат модифицирани, за да се използват различните предимства на когенерацията.
В случая на Sizewell C, потенциалът за комбинирано производство на енергия вече се разглежда.

Брифингът изследва допълнителните приложения на ядрената енергия извън електричеството, като например използване на топлина с висока температура за директно гориво за химически синтез или топлина с ниска температура за централно отопление.
Той разглежда как ядрената централа може да се използва гъвкаво, преминавайки от производството на електроенергия, когато е необходимо, към друго приложение, когато търсенето на електроенергия е ниско. Това ще позволи на ядрената енергия да седи по-удобно в енергийните доставки, доминирани от периодично или спорадично работещи ВЕИ.

Основният фокус на брифинга бе топлината. Ядрените реактори произвеждат топлинна енергия в голям мащаб.
Типичната атомна електроцентрала произвежда около 3,4 GW топлинна енергия – еквивалентна на около 100 000 битови газови котли – която се използва за генериране на около 1,2 GW електроенергия.
В момента около 65% от енергията се губи при преобразуването като отпадъчна топлина.

Настоящото поколение атомни електроцентрали в Обединеното кралство произвежда големи количества електроенергия, но работи с постоянна мощност и до момента е осигурявало само електричество с базово натоварване.
Това не беше проблем, когато колебанията в търсенето на електроенергия могат да бъдат задоволени чрез включване и изключване на газови генерации.

Въпреки това, с увеличаване на дела на производството от ВЕИ, които имат непостоянен характер, заедно с необходимостта от намаляване на производството на газовите електроцентрали, ще е необходима по-голяма гъвкавост от ядреното производство, за да остане то важна част от енергийния микс на Обединеното кралство.

За справка

Предложената АЕЦ Sizewell C, където са планирани два блока от поколение III с френски реактори EPR, ще произвежда достатъчно електроенергия, за да задоволи 7% от търсенето на електроенергия в Обединеното кралство.
Проектът Sizewell C също така проучва използването на част от топлината за централни отоплителни мрежи, обсъждат се нуждите от топлина в промишлени приложения или селското стопанство и за увеличаване на ефективността на производството на нисковъглеродни горива.

По-специално се проучва възможността за получаване на водород с използване на ядрена енергия.
EDF се стреми да създаде в краткосрочен план пилотен проект за електролизер в съществуващата АЕЦ Sizewell B. Произведеният водород би отговорил на вътрешното потребление на центрлата (например за охлаждане на някои механизми), силови компоненти на площдката на Sizewell C (автобуси, багери и мотокари) и ще захранва няколко други приложения в района.

В крайна сметка, ако опитът е успшен, в Sizewell C може да бъде конструиран мащабен високоефективен парен електролизер като част от регионален енергиен хъб.

Източник: https://www.nucnet.org/news/uk-report-highlights-potential-of-nuclear-cogeneration-10-5-2020

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19