ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NEI: Русия и Китай разширяват износа на ядрени енергийни технологии, може ли САЩ да се конкурират с тях?

10.10.2020

Глобалният пазар на ядрена енергия може да се утрои до 2050 г., според прогнозите на мозъчните тръстове Third Way и Energy for Growth Hub, пише в анализ американският Институт за ядрена енергия (Nuclear energy institute).

 

 

Износът на ядрени енергийни технологии е възможност да се помогне на света да намали въглеродните емисии, да се гарантира националната сигурност на САЩ и страната да бъде лидер на глобалния пазар. Въпреки това САЩ все повече отстъпват този шанс на Русия и Китай.
В настоящия си вид доминиращият глобален доставчик е Русия, а бързо нарастващият съперник е Китай.

Наскоро руският доставчик „Росатом“ подписа споразумение за сътрудничество с Африканската комисия по ядрена енергия, което му дава предимство в регион, който се стреми да разшири използването на технологията. А Китай се подготвя да увеличи в пъти ядрените си мощности в опит да намали въглеродните емисии, което ще ги позиционира като лидер в ядрената енергетика.
Русия изгражда седем нови енергоблока в страната и твърди, че разполага с чуждестранен поръчков портфейл от 133 милиарда долара. Само през последните пет години Китай пусна в действие 21 енергоблока и днес има 19 в процес на изграждане.

Русия и Китай имат държавни доставчици на ядрена енергия, което означава, че те могат да осигурят конкурентно финансиране и друга подкрепа, с която американските доставчици не са в състояние да се справят.
С фокусирани федерални усилия за насърчаване на износа, американската индустрия ще бъде по-добре подготвена да се конкурира. Ядрената енергия ще играе важна роля в прехода към свят без въглерод.

Американската индустрия трябва да може да се конкурира бързо, за да гарантира националната си сигурност и да си възвърне лидерството от Русия и Китай, пишат още от NEI

Подробности на: https://www.nei.org/news/2020/russia-china-expanding-nuclear-exports-us-keep-up

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари