ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Крайният срок за завършване на строителството на БелАЕЦ е отложен за 2022 година

10.10.2020

Със свое постановление правителството на Беларус официално отложи крайния срок за пълното въвеждане в експлоатация на БелАЕЦ от 2020 г. до 2022 година.
По-рано завършването на строителството и пълното въвеждане в експлоатация на БелАЕЦ с мощност 2,4 хил. MW беше предвидено през 2019-2020 г. В новата версия на документа съответните дати са планирани за 2019-2022.

Беларус строи атомна електроцентрала близо до град Островец в Гродненска област по руския проект VVER-1200. Той ще се състои от два блока от 1200 MW всеки. Президентът Александър Лукашенко обяви, че пускането на БелАЕЦ е планирано за 7 ноември, тази дата остава официален празник в републиката.

Според Министерството на енергетиката, във връзка с пускането на БелАЕЦ, потреблението на електроенергия в Беларус ще нарасне до 43,7 милиарда kWh през 2025 г. от 37,9 милиарда kWh през 2019 година.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/10/09/107759

Б.Р. – Кратко уточнение специално за вас направи главният редактор на AtimInfo.Ru Александр Уваров:

Всъщност няма сензация. Говорим за периода, когато двата блока на централата ще бъдат пуснати в експлоатация. Беларусите смениха правителственото постановление, в което 2020 г. беше записана като такава.
Ясно е, че това е нереално, тази година, като максимум, може да има енергиен пуск на първи блок. Стартиране производството на електроенергия, а не въвеждане в експлоатация.
Въпросната резолюция е приета на 1 март 2016 г. (тоест дори преди историята с първия корпус на реактора). По това време те очакваха да бъдат пуснати двата блока в експлоатация през 2020 г. Не се получи!

 

 

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19