ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай се нуждае от 5 трилиона долара, за да стане въглеродно неутрален

09.10.2020

Целта на Китай за постигане на въглероден неутралитет до 2060 г. изисква инвестиции на стойност над 5 трилиона долара.
През септември китайският президент Си Дзинпин заяви на Общото събрание на ООН, че Китай ще постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

 

 

 

За да постигне целта си Китай, Woodmac изчислява, че мощността на слънчевата и вятърната енергетика, а също и възможностите за съхранение на енергия ще трябва да се увеличат 11 пъти до 5040 гигавата (GW) до 2050 г. спрямо нивата от 2020 г.

Консултантската компания заяви, че производството на въглищните електроцентрали ще бъде намалено наполовина, докато доставките на газ ще останат на същото ниво от 2019 година.

„Най-трудната част от прехода не е инвестицията или мащабът на добавяне на възобновяеми мощности, а свързаният с това социален преход“, каза Пракаш Шарма, ръководител на Woodmac Asia Pacific Markets.

„Намаляването на въглищните ТЕЦ ще доведе до загуба на половината от работните места във въгледобивната промишленост, което ще засегне провинциите, които зависят от нейните доходи и работни места“, обясни той.

Подробности на: https://elektrovesti.net/72895_kitayu-nuzhno-5-trln-chtoby-stat-uglerodno-neytraltnim

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19