ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Энергоатом“ – Не са необходими бюджетни средства за изграждането на енергоблокове № 3 и № 4 на Хмелницката АЕЦ

09.10.2020

Хартмут Якоб, вицепрезидент на държавното предприятие «НАЭК «Энергоатом», смята, че има поне четири начина за инвестиране в проекта за завършване на изграждането на енергоблокове № 3 и № 4 на Хмелницката атомна електроцентрала.
Освен това, всички тези методи могат да се използват както самостоятелно, така и в различни комбинации, уверява той. Ключовата характеристика на тези инвестиционни инструменти е, че те позволяват осъществяването на такива мащабни проекти, без да се бърка в джоба на данъкоплатците.

„Използваме правни инструменти, които се използват широко във финансовия сектор на европейските и други цивилизовани страни. Тези инструменти работят, те са взаимно изгодни и позволяват на такива мощни компании като Енергоатом не само стабилно да извършват оперативни дейности, но и да инвестират днес в бъдещето, тоест в развитието на стратегическа индустрия – ядрената енергетика “, казва Якоб.

За това, според Яков, е необходимо да се намерят средства за завършване на енергоблокове 3 и 4, а след това и за изграждането на четири нови блока в Запорожската АЕЦ, но за това изобщо не е необходимо да се разпределят пари от държавния бюджет.
Вицепрезидентът на Енергоатом изброява само някои от постижимите инструменти за набиране на средства, включително: включване на инвестиционен компонент в цената на атомния киловатчас, средства от износа на украинска ядрена електроенергия за Европа, мащабно кредитиране за проекта за завършване от водещи световни банки, както и финансиране от доставчии – тоест споразумения с доставчици на оборудване за лизинг в замяна на дългосрочно снабдяване на доставчика с поръчки.

„Уверени сме, че въпросът за финансирането на проекта за завършване на X-3 и X-4 е изцяло в нашите ръце. Нуждаехме се само от политическа воля, а сегашното ръководство на страната я има ”, казва Хартмут Якоб.

Подробности на: http://www.energoatom.com.ua/ru/press_centr-19/novosti_kompanii-20/p/dla_dostrojki_energoblokov_no3_i_no4_haes_energoatoma_ ne_nuzny_den_gi_iz_gosbudzeta_vice_prezident_naek_hartmut_akob-46315

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари