ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва иска от Европейската комисия да окаже натиск върху Минск да отложи пускането на БелАЕЦ

08.10.2020

Литовските власти поискаха от Европейската комисия да окаже натиск върху Минск да отложи пускането планирано за началото на ноември на беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ), която се намира близо до литовската граница и на 50 км от Вилнюс.

 

Литовският министър на енергетиката Жигимантас Вайчунас изпрати съответното писмо до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон във вторник, съобщи ведомството, оглавявано от него.
„Призоваваме Европейската комисия да положи всички усилия, за да гарантира, че пускането на централата, обявено от Беларус, ще бъде отложено“, цитират се думите от обръщението.

Според литовския министър Европейската комисия трябва да демонстрира „политическо лидерство“ по този въпрос.
„Ако изявленията на Беларус за енергийния пуск на атомната електроцентрала на 7 ноември се сбъднат, това ще означава, че препоръките на експертите по безопасността на ядрената енергетика ще останат неизпълнени“, пише той.
Според Вайчунас Минск само устно демонстрира готовността си да изпълни препоръките въз основа на резултатите от стрестестовете, проведени в БелАЕЦ.

Вилнюс многократно призова Минск да спре работата по пускането на БелАЕЦ до пълното прилагане на препоръките (те, според Литва, не са изпълнени) въз основа на резултатите от стрес тестовете, проведени от Беларус заедно с Европейската група за надзор на ядрената безопасност (ENSREG), както и за сътрудничество по въпросите на ядрената безопасност с Европейската комисия и други международни структури.

Както отбеляза в края на септември председателят на постоянната комисия по международни въпроси на Камарата на представителите (долната камара) на Народното събрание на Беларус Андрей Савиных, БелАЕЦ напълно отговаря на международните стандарти за безопасност, всички експерти, участвали в нейните проверки, потвърдиха това.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/9642789

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19