ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Атоммаш“ изпрати първия корпус на реактора за строящата се АЕЦ „Аккую“ в Турция

27.09.2020

Заводът „Атоммаш“ (част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“) произведе и експедира корпуса на реактора за първи енергиен блок на АЕЦ „Аккую“.
Почти три години продължи производството на 330-тонния корпус с дължина 12 метра.

Месец по-рано четири парогенератора напуснаха завода на път за строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ – първата атомна електроцентрала в Турция.
По този начин към днешна дата предприятието е доставило цялото най-важно едрогабаритно оборудване от първи контур на реакторната уастановка (РУ) за блок 1 на централата.

Като цяло проектът за АЕЦ в Турция включва четири енергийни блока с руски реактори от типа VVER-1200 от поколение 3+.
Мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 MW.

АЕЦ Аккую е първият проект в световната ядрена индустрия, който се реализира по модела Build-Own-Operate – „Строй-Владей-Експлоатирай“.

Логистиката не е проста работа

В допълнение към корпуса на реактора за АЕЦ Akkuyu, този ден се изпращат и два парогенератора за АЕЦ Rooppur, първата АЕЦ в Бангладеш.
В завода трите изделия с общо тегло над 1000 тона ще бъдат натоварени в автомобилни транспортьори и доставени до специализирания кей на Цимлянското водохранилище.
Поради големите размери изпращането на оборудването от Атоммаш е уникална операция: тролейбусни проводници временно се демонтират по целия маршрут за транспортиране на многотонно оборудване до кея на Цимлянскотоводохранилище край Волгодонск.
Оборудването ще бъде изпратено до обекта на клиента по море: маршрутът до АЕЦ „Аккую“ ще бъде около 3 хиляди километра, а до АЕЦ „Руппур“ – 14 хил. км.

За справка

Производството на реакторна (РУ) изисква уникална високотехнологична компетентност, която притежават само няколко страни в света.
АО «АЭМ-технологии», което е част от машиностроителното подразделение на Росатом, е единственото предприятие в Русия, което произвежда пълен комплект ядрени паропризвеждащи установки (ЯППУ) за АЕЦ.
Производствените мощности на завода Атоммаш позволяват да се произвеждат до 4 комплекта оборудване годишно.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-203661

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари