ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министерството на енергетиката на Беларус реагира на резолюцията на литовския сейм относно Беларуската АЕЦ

25.09.2020

От ведомството заявиха, че такъв документ има чисто политически характер и увеличава напрежението между страните.

 

 

 

Министерството на енергетиката на Беларус нарече резолюцията на литовския сейм относно „заплахата“ от пускането на белоруската атомна електроцентрала като намеса във вътрешните работи на страната, съобщава пресслужбата на министерството.
От там също така отбелязаха, че такъв документ има чисто политически характер и допринася за нарастването на напрежението в междудържавните отношения.

„Въпросите за безопасността на БелАЕЦ станаха обект на постоянни спекулации за определени политически сили в Литва, възможност да “ печелят точки“ заради собствените си интереси.
По тази причина се формира образ на Беларус като източник на заплаха за ядрената безопасност в Европа.
Повечето претенции на литовската страна, включително тези в резолюцията, се основават на спекулации, нямат обосновани аргументи, а в някои случаи – съдържат неточна информация – се казва в изявление на ведомството.

Министерството на енергетиката се обърна към международната общност и изрази надежда, че подобни, явно политизирани, непотвърдени с факти оценки на литовската страна няма да бъдат взети предвид.

Както ведомството за пореден път посочи, БелАЕЦ отговаря на всички необходими изисквания за безопасност, което многократно е потвърждавано от мисиите на МААЕ и от оценките на други авторитетни международни организации, с които Беларус си сътрудничи постоянно.

Резолюцията, приета от литовския сейм, призовава органите на ядрената безопасност на Беларус незабавно да преустановят подготовката за въвеждане в експлоатация на БелАЕЦ.

Същност на спора за БелАЕЦ

Литва от самото начало на строителството на БелАЕЦ край Островец се противопостави на проекта. Според властите избраният обект, само на 50 километра от Вилнюс, е „несигурен“ и представлява „заплаха за националната сигурност“ на републиката.

 

 

В същото време ядреното съоръжение е преминало всички необходими и дори допълнителни проверки от МААЕ и други специализирани институции. Много експерти потвърдиха безопасността на централата.

Дълго време Литва не успя да убеди съседните балтийски републики да се откажат от електроенергията от БелАЕЦ.
В края на август ръководителят на латвийското правителство Кришанис Каринс обяви, че Рига ще спре да търгува с електроенергия с Минск, ако БелАЕЦ стартира, но в същото време Латвия може да продължи да търгува с електричество с трети страни, използвайки връзката между Латвия и Русия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви дата за енергиен пуск на БелАЕЦ на 7 ноември.

Източник: https://lt.sputniknews.ru/politics/20200924/13230513/V-Minenergo-Belorussii-otreagirovali-na-rezolyutsiyu-Seyma-Litvy-po-BelAES.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари