ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова: Строежът на „Белене“ ще продължи, откъдето е спрял

19.09.2020

Проектът за изграждане на АЕЦ ”Белене” ще продължи оттам, откъдето е спрял по отношение на издадените лицензии.

 

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в петък.
По думите на министъра, проектът се забавя заради пандемията от коронавируса.

”Изпълняваме изцяло решенията на Народното събрание по отношение на ”Белене”. Бих казала, че се справяме много добре”, каза министърът.

Източник: https://bntnews.bg/news/petkova-stroezhat-na-belene-shte-prodalzhi-otkadeto-e-spryal-1074469news.html

Tags: ,

2 Responses to Министър Петкова: Строежът на „Белене“ ще продължи, откъдето е спрял

 1. TSO on 19.09.2020 at 1:23

  В момента г-жа Петкова казва пълната истина. Има лиценз за избор на площадка, има лиценз за проект, има уведомяване на EAEC с последващо съгласие, вероятно дори са водени разговори с ESA за това, да се гарантира диверсификацията на горивните компоненти с цел сигурност на доставките. За пред депутатите всичко е точно. Не толкова чисто е всичко за пред инвеститорите, подалите заявка за интерес в строителството и/или доставките на оборудване, както и за работещите в ядрената индустрия.

  Първоначалният проект беше с един доставчик (АТОМСТРОЙЕКСПОРТ), който залагаше на изцяло руско оборудване, както и включваше компоненти от страни от бившия СССР. Страните от бившия СССР вече нищо нямат намерение да доставят на подразделения на РОСАТОМ, АСЕ си взе парите за договореното оборудване с дълъг цикъл на производство, както и го достави на площадката. Вече дори не е участник или дори проявила интерес към проекта организация. Да, този проект бе разгледан от АЯР, бе коментиран, преработван, съгласуван, одобрен и лицензиран.

  Уви, този проект не е изпълним, което предполага ново проектиране, с отчитане на геополитическите интереси, както и интересите на инвеститорите и заинтересованите доставчици. Такъв проект за момента не само, че не се изработва, но дори не се и коментира, защото все още не са заявени всички интереси и не е достигнат баланс между страните. Което означава, че липсата му предполага и липса на „лицензиран проект“, за което и с писмо EAEC уведоми българското правителство, и по-точно, МЕ и неговия ръководител.

  Тук дори не коментирам, че е възможно основният инвеститор да предпочете строителство на иновационен 1200 MW блок или два блока, както и възможността при определени условия доставените реактори да се ползват за 1200 MWe и т.н. Но всичко това е свързано с изчисления, проекти, обосновки … и лицензиране.

  Но се връщам на първото изречение, че ще продължи оттам, откъдето е спрял… Така е!

  • TSO on 14.10.2020 at 11:24

   Важната стъпка по проекта АЕЦ „Белене“ бе направена вчера от г-н Борисов. Днес на МС би следвало да се приеме решение, което ще гласи да се строи Седми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, който да бъде по американска технология и с американско гориво. Този ход дава зелена светлина за заявяване на неамерикански интереси към ядрения остров на проекта „Белене“, въпреки COVID-19 кризата.

   За турбинния остров практически няма алтернатива, поради кризата „Майдан“. Тихоходна виоскомощна турбина с динамично натоварване, по мои сведения, Росатом засега не предлага.

   Малката крачка по достигане на контролирана верижна рекация на Първи блок на БелАЕЦ даде сериозен международен отзвук, който ще доведе до големи крачки в геополитиката.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари