ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна / Чешката Škoda JS не вижда пречки за завършването на блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ

19.09.2020

Украйна се надява да завърши двата недовършени енергоблока в Хмелницката АЕЦ.

 

 

 

Няма технически пречки или пречки за безопасността, които пречат на проекта за довършване на трети и четвърти енергиен блок в Хмелницката атомна електроцентрала в Украйна, каза шефът на чешката инженерингова фирма и доставчик на ядрена електроенергия Škoda JS.

Франтишек Крчек направи своите коментари след разговори в Киев с ръководители от държавния ядрен оператор на Украйна Енергоатом.

 


Той каза, че една от основните дискутирани теми е участието на Škoda JS в проекта за въвеждане в експлоатация на двата доставени от Русия енергоблока VVER-1000/392, блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ.

Строителството на 3-ти блок започва през септември 1985 г., а строителството на 4-ти през юни 1986 г.
Работата по блоковете спира през 1990 г. след решение на правителството да спре строителството поради катастрофата в Чернобил през 1986 година.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски наскоро разпореди създаването на работна група за разработване на стратегия за развитие на комерсиалната ядрена енергетика в страната и заяви, че ще поиска от кабинета на министрите на Украйна да осигури финансиране за завършване на изграждането на блокове 3 и 4 в Хмелницката АЕЦ.

Г-н Krček каза, че представители на Škoda JS са посетили площадката на Хмелницката АЕЦ през 2015 г. и „са дали своето мнение“ за готовността и осъществимостта на плановете за завършване на блоковете.
Той отбеляза, че през 2014 г. Energoatom и Škoda JS са подписали споразумение за приоритет на сътрудничеството при изграждането на ядрени блокове в Украйна.

„Škoda JS има успешен опит в производството и доставката на реакторно оборудване за блокове тип VVER, цялата необходима техническа документация и висококвалифицирани специалисти“, каза г-н Krček.

За справка

Г-н Крчек каза, че Хмелницката АЕЦ има много общо с довършването на атомната електроцентрала Моховце в Словакия.
Изграждането на два проектирани от Русия VVER блока с мощност 440 MW в Моховце е спряно през 1992 г. поради липса на средства и възобновено през 2008 г. Škoda JS е предоставила ключови системи за блоковете.

И още нещо

Длъжностни лица от Енергоатом и доставчика на комунални и ядрени съоръжения KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) обсъдиха миналата седмица перспективите за изграждане на нови ядрени енергоблокове в източноевропейската държава.
Енергоатом заяви, че срещата се е състояла в рамките на споразумение за сътрудничество в ядрената сфера между Украйна и Южна Корея от 2016 г. и подновената стратегия на Киев за развитие на ядрената енергетика.

Източник: https://www.nucnet.org/news/czech-republic-s-skoda-js-sees-no-obstacles-to-completion-of-ukraine-units-9-5-2020

Tags: , ,

6 Responses to Украйна / Чешката Škoda JS не вижда пречки за завършването на блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ

 1. Красимир Христов on 19.09.2020 at 8:35

  НАЕК „Енергоатом“ планира да одобри проекта за строителство на енергоблокове № 3 и № 4 на ХАЕЦ до края на 2020 г.
  Разходи за завършване – 76,8 млрд. UAH по текущи цени.

 2. Росен on 20.09.2020 at 22:42

  76,8 млрд. гривни са 2,3 млрд. евро по настоящия курс. Четох, че блок номер 3 е на 75% готов, а номер 4 на 28%, или ако съберем чисто механично стойностите, излиза, че един енергиен блок е около горната сума. Струва ми се много малка подобна цена.

  • Красимир Христов on 21.09.2020 at 20:31

   Украйна сама си прави (неизчерпателен списък):
   - АКНП;
   - АСУТП;
   - Турбинен остров под ключ;
   - Помпи по вторични системи;
   - Задвижки;
   - РБ и Д;
   - ,,,

   Сигурно може да си оформи и такава цена.

   • Росен on 21.09.2020 at 20:57

    Това, че сама си ги прави, не означава, че няма да се платят заплати на работниците в тия фирми, както и, че суровините, вложени за направата на тия изделия са отново без пари.
    Безплатен обяд няма.

    • Красимир Христов on 21.09.2020 at 21:07

     Само заплата, без печалба, без know-how, без надценка на използваните суровини.

     Когато се нуждаеш от доказателство за състоятелността на политическата ти линия, то си склонен и на някои финансови несъвършенства.

     Двоен стандарт? Да, но това е новият световен стандарт.

    • TSO on 21.09.2020 at 21:10

     Може на работниците да не им се плаща. Това е Украйна. Нито ще е прецедент, нито ще е проблем.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари